Del dèficit al superàvit hídric a Catalunya

4 de març de 2009

Ara fa un any, Catalunya estava immersa en una greu sequera, de les pitjors de les darreres dècades. Els embassaments estaven sota mínims, els rius baixaven amb poc cabal d’aigua i els boscos i l’agricultura estaven patint la manca d’aigua. El Govern de la Generalitat va executar un decret de sequera, i diverses conques hídriques van arribar a fase d’excepcionalitat 2. Però quan la situació començava a ser greu, gairebé a les portes de l’estiu, van arribar les tan esperades i necessitades pluges. El primer episodi important va tenir lloc els dies 10 i 11 de maig, de 2008 amb una llevantada destacable.

Posteriorment van tenir lloc diverses situacions de pluges generals i abundants. En poc espai de temps, el nivell dels embassaments va pujar de forma notable, els rius van tornar a baixar cabalosos i el paisatge va recuperar el seu estat habitual, gràcies a la gran quantitat d’aigua precipitada. A més a més, l’hivern d’enguany està sent llarg, amb nevades abundants. El Pirineu presenta uns gruixos considerables de neu que, quan comenci el desglaç, acabaran d’omplir els pantans. Inclús, alguns hauran d’obrir les seves comportes per a poder emmagatzemar tota l’aigua que baixarà des de les muntanyes.

Així doncs, Catalunya ha passat, en un any, del dèficit al superàvit hídiric. Aquest fet ha estat objecte d’estudi per part d’en Sergi Corral, observador meteorològic del barri de Sant Andreu de Barcelona. A partir de molts registres pluviomètrics de tot el territori català, en Sergi ha elaborat dos mapes comparatius, on es pot observar aquest canvi en el balanç hídric.

En el període comprès entre Gener 2007 i Febrer 2008, es pot veure com una gran part del territori estava un 50-60% per sota de la pluviometria mitjana. En canvi, en el període de Gener 2008 a Febrer 2009, s’ha passat del dèficit al superàvit a la major part del territori. Alguns registres de Ponent, Catalunya central, Pre-Pirineu occidental i Pre-Pirineu central se situen per sobre del 110% de la mitjana. La zona del Berguedà, Port del Compte, Montsec i Els Ports destaquen amb diferència. En canvi, la zona de l’Empordà encara ha arrossegat el marcat dèficit registrat al llarg del 2007 i de bona part del 2008. A finals del passat any i durant els inicis del 2009, aquest sector ha experimentat una notable recuperació.


Precipitació (%) recollida respecte a la mitjana (Gener 2007 - Febrer 2008)


Precipitació (%) recollida respecte a la mitjana (Gener 2008 - Febrer 2009)


Comparativa entre els dos períodes


Autor dels mapes: Sergi Corral Buela
Fonts dades dels mapes: Meteoclimatic , Meteocat i Atles Climàtic de Catalunya

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP