T.A.M. a Barcelona (23-06-2017)

23 de juny de 2017

Comentari: Moderat descens (-0,8ºC) de la temperatura de l'aigua del mar respecte a l'observació realitzada fa una setmana. El vent de garbí, que ha bufat durant els darrers dies, ha afavorit l’ascens d’aigua més freda de nivells inferiors. La temperatura actual és 0,3ºC superior a la temperatura mitjana per aquestes dates. Marejol amb vent moderat del sud-oest. Molt bona transparència de l'aigua i bandera verda onejant a la platja. Cel poc ennuvolat.
  

Read more...

Aquí sol, allà tempestes

22 de juny de 2017

Jornada tranquil·la a la ciutat comtal amb domini del sol, calor, notable sensació de xafogor i vent moderat del sud-oest. En canvi, a punts del nord-est del país han descarregat alguns xàfecs, localment acompanyats de tempesta.

A primera hora de la tarda, el creixement de grans nuvolades era prou evident des de la platja de la Barceloneta. Aquesta és la fotografia que he realitzat i que posteriorment en Marcos Amores ha mostrat a l'espai del temps de Betevé d'aquest vespre. Des d'aquí vull donar-li les gràcies per haver estat una de les fotografies escollides per a comentar l'actualitat meteorològica.



Autor fotografia: Diego Lázaro
  

Read more...

Estiu 2017

21 de juny de 2017


Avui dimecres, a les 6:24 hora oficial peninsular, ha començat l’estiu astronòmic a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 93 dies i 15 hores. El proper 22 de setembre tindrà lloc l'equinocci de tardor.

L’inici de les estacions ve donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de l’estiu, es dóna el dia en que el Sol assoleix una altura major sobre l’horitzó. Això correspon al dia de major duració de l’any. Al voltant d’aquesta data es troben el dia en que el Sol surt més d’hora (14 de juny) i aquell en què es pon més tard (27 de juny).

Durant l’estiu es produiran dos eclipsis. El 7 d'agost tindrà lloc un eclipsi parcial de Lluna que a casa nostra només serà visible en les seves últimes fases. I el 21 d'agost hi haurà un eclipsi total de Sol visible als EUA i visible com a parcial a Amèrica, Àfrica i, al final de la tarda, a Europa. Malauradament, a l'extrem oriental de la península no serà visible. Com cada any, si les condicions meteorològiques ho permeten, podrem observar dues pluges de meteors: al voltant del 30 de juliol serà el torn de les delta Aquàrides i cap al 12 d'agost es produirà la de les Persèides, la més famosa d'aquesta època de l'any.

La previsió estacional (trimestre Juny-Juliol-Agost) elaborada per l'AEMET indica que és molt probable que la temperatura assoleixi valors superiors als normals a tot el territori peninsular i als dos arxipèlags. En relació a la precipitació, no s'esperen diferències respecte a la climatologia (període de referència 1981-2010).



Una altra previsió estacional, realitzada més recentment per la NOAA, indica que el trimestre Juliol-Agost-Setembre podria estar marcat per la temperatura habitual per aquesta època de l'any i una precipitació lleugerament superior a la mitjana a les comarques del quadrant nord-oest del país, destacant-ne el vessant nord del Pirineu, on seria força superior.


Fonts: AEMET, NOAA i dades astronòmiques procedents del Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Fomento).
Font imatge: Wallpaper Safari
    

Read more...

T.A.M. a Barcelona (16-06-2017)

16 de juny de 2017

Comentari: Notable ascens (+1,1ºC) de la temperatura de l'aigua del mar respecte a l'observació realitzada fa una setmana. La temperatura actual és la més elevada registrada per aquestes dates, com a mínim, des de l'any 2006 (1,9ºC superior a la temperatura mitjana del període 2006-2016) i correspon a la temperatura mitjana de finals de juny, és a dir, s'ha avançat un parell de setmanes. Marejol amb vent, entre fluix i moderat, del sud. Bona transparència de l'aigua i bandera verda onejant a la platja. Cel poc ennuvolat.
  

Read more...

Lluminós capvespre de juny

9 de juny de 2017


Les últimes llums d'aquest divendres des del barri de Sants de Barcelona.

Tenim per davant un cap de setmana de temps estable, perfecte per a gaudir d'activitats a l'aire lliure. S'imposarà el sol amb alguns intervals de núvols alts i una calor de ple estiu.
  

Read more...

T.A.M. a Barcelona (09-06-2017)

Comentari: Mínim ascens (+0,1ºC) de la temperatura de l'aigua del mar respecte a l'observació realitzada fa una setmana. La temperatura actual és 1,8ºC superior a la temperatura mitjana per aquestes dates. Marejol amb vent fluix del sud. Molt bona transparència de l'aigua i bandera verda onejant a la platja. Cel cobert per núvols alts.
  

Read more...

Resum meteorològic Maig 2017

7 de juny de 2017

Resum Maig 2017 al barri de Sants de Barcelona:

Temperatura:
Temperatura mitjana mensual (aritmètica): 20,4 ºC
Temperatura mitjana mensual (permanent): 20,2 ºC

Temperatura mínima mensual: 11,9 ºC (dia 1)

Temperatura màxima mensual: 29,6 ºC (dia 25)

Temperatura mitjana de mínimes diàries: 17,6 ºC

Temperatura mitjana de màximes diàries: 23,2 ºC

Temperatura màxima de mínimes diàries: 21,3 ºC (dia 25)

Temperatura mínima de màximes diàries: 16,6 ºC (dia 3)

Oscil·lació màxima diària: 8,9 ºC (dia 6)

Oscil·lació mínima diària: 2,0 ºC (dia 3)


Humitat relativa:
Humitat relativa mitjana mensual: 65%
Humitat relativa mínima mensual: 29% (dia 13)

Humitat relativa màxima mensual: 91% (dia 11)

Humitat relativa mitjana de màximes diàries: 80%

Humitat relativa mitjana de mínimes diàries: 51%

Oscil·lació màxima diària: 47% (dia 6)

Oscil·lació mínima diària: 9% (dia 10)


Pressió atmosfèrica:

Pressió atmosfèrica mitjana mensual: 1018,6 hPa

Pressió atmosfèrica mínima mensual: 1001,5 hPa (dia 11)

Pressió atmosfèrica màxima mensual: 1029,9 hPa (dia 15)

Oscil·lació màxima diària: 11,2 hPa (dia 6
)
Oscil·lació mínima diària: 2,1 hPa (dies 7 i 31)


Precipitació:
Precipitació mensual: 11,6 mm
Precipitació màxima en 24 hores: 8,6 mm
(dia 11)
Precipitació anual acumulada: 244,2 mm

Dies de precipitació: 4
Dies de tempesta: 0

Read more...

Disminueix la inestabilitat

6 de juny de 2017

Hem deixat enrere un cap de setmana inestable. Els ruixats i tempestes han estat freqüents a punts del Pirineu per efecte d'un embossament d'aire fred en altura i el pas d'una línia frontal. A la Cerdanya, avui dilluns han crescut nuvolades durant la tarda però han estat del tot inofensives. A partir de dijous, el sol predominarà de manera més clara i la temperatura s'enfilarà notablement de cara al cap de setmana.

La Collada de Toses i l'àrea del Puigmal

La Tosa d'Alp

Autor fotografies: Diego Lázaro

Read more...

Resum: del 16 al 31 de maig de 2017

3 de juny de 2017

Dades del barri de Sants (Barcelona):



Read more...

T.A.M. a Barcelona (02/06/2017)

2 de juny de 2017

Comentari: Brusc i fort ascens (+2,7ºC) de la temperatura de l'aigua del mar respecte a l'observació realitzada fa una setmana. La temperatura actual és la més elevada registrada per aquestes dates, com a mínim, des de l'any 2006 (2,6ºC superior a la temperatura mitjana del període 2006-2016). Marejol amb vent fluix del sud. Bona transparència de l'aigua i bandera verda onejant a la platja. Cel poc ennuvolat.
  

Read more...

Temporada d'huracans 2017

1 de juny de 2017


Avui, 1 de juny, comença la temporada d’huracans a l’Atlàntic, que s’estendrà fins al 30 de novembre. Segons el Centre dePredicció del Clima de la NOAA (CPC), hi ha una probabilitat del 45% que aquesta sigui més activa del normal, una probabilitat del 35% de que sigui gairebé normal i només una probabilitat del 20% de que sigui menys activa de l'habitual.

Els meteoròlegs preveuen, amb una probabilitat del 70%, que es formin d'11 a 17 tempestes amb nom, de les quals de 5 a 8 podrien convertir-se en huracans, incloent de 2 a 4 huracans majors (categoria 3, 4 o 5). Aquest pronòstic inclou la tempesta tropical Arlene, una rara tempesta de pretemporada que es va formar a l'Atlàntic oriental durant el passat mes d'abril.

Aquest pronòstic està basat en un fenomen d'El Niño dèbil o inexistent, unes temperatures de la superfície marina properes o lleugerament per sobre de la mitjana a l'oceà Atlàntic tropical i al mar Càrib i un cissallament vertical del vent normal o més feble de l'habitual.

Els noms previstos per als huracans que es formin aquesta temporada són:



Font d'informació: NOAA
Font imatge: GeoEnciclopedia

Read more...

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP