Pluges de primavera

9 d’abril del 2007

Després d'un hivern molt eixut, la primavera ha començat amb unes molt benvingudes pluges a bona part del país. Entre els dies 31 de març i 6 d'abril vam viure una situació favorable en quant a precipitacions, gràcies a la presència de vents humits en superfície i d'aire fred en alçada. Tot plegat com a resultat d'una pertorbació que s'ha estat passejant durant moltes jornades per la mediterrània occidental.

A la ciutat de Barcelona, concretament al barri de Sants, es van recollir un total de 73,4 mm. Aquesta ha estat la precipitació més abundant des del passat mes de setembre, quan diverses tempestes van descarregar amb força sobre la costa central. En aquesta ocasió, el màxim de precipitació va tenir lloc durant bona part del dilluns dia 2 i les primeres hores del dia 3 d'abril, quan una forta tempesta, acompanyada de llamps i trons, va deixar anar gran quantitat d'aigua en molt poca estona.

En d'altres punts de la geografia catalana, les precipitacions també van ser generals i abundants, superant-se en alguns observatoris el llindar dels 100 mm. Sense dubte una bona notícia, tenint en compte la greu sequera que fa mesos que anem arrossegant. Els boscos s'han remullat força i aquesta aigua ha anat molt bé per la majoria de conreus. El cabal de molts rius ha augmentat i molts torrents, rieres i fonts, han tornat a baixar plens d'aigua. Alguns embassaments han experimentat lleugers ascensos en el volum d'aigua retinguda. No obstant, la situació de sequera es manté, sobretot en els pantans de les conques internes de Catalunya, que són els que presenten uns nivells més baixos. La neu també va caure al Pirineu, especialment al sector occidental, amb gruixos que van superar el mig metre d'alçada.

A les Terres de l'Ebre, aquest episodi de precipitacions s'ha seguit amb molta atenció degut a l'important crescuda experimentada per el riu Ebre. Les abundants pluges caigudes al nord de la península van fer que el riu augmentés el seu cabal al llarg de tot el seu recorregut, desbordant-se en molts trams, sobretot en el seu tram mitjà. En algunes comarques del sud de Tarragona es van inundar alguns camps de conreu, però afortunadament l'aigua no va arribar fins a l'interior dels nuclis habitats. Els embassaments de la conca de l'Ebre van obrir les seves comportes per deixar anar aigua riu avall, laminant d'aquesta manera tota l'avinguda d'aigua.



Durant les properes jornades persistirà la inestabilitat a bona part del litoral mediterrani. Les pluges tornaran a ser notícia a moltes comarques. La primavera ha començat bé, amb les tan esperades precipitacions.

Font de la fotografia: TVC

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP