Boires de "primavera"

24 d’abril del 2007

La setmana passada, les boires van ser notícia a moltes zones del litoral català. Aquestes boires solen aparèixer durant els mesos d'abril i maig, coincidint amb l'arribada de les primeres masses d'aire càlid en altura sobre un mar que encara roman fred després de finalitzar l'època hivernal.

La boira d’advecció sovint té el mateix aspecte que la boira d'irradiació, i és conseqüència de la condensació. No obstant això, en aquest cas la condensació no la causa una disminució de la temperatura del sòl, sinó el desplaçament d'aire humit cap a un ambient fred (o d'aire fred cap a un ambient humit). Això significa que la boira d’advecció de vegades es distingeix de la boira d'irradiació, normalment estacionària, pel seu moviment horitzontal. Com la boira d'irradiació sol formar-se a la nit, sempre que la boira es formi durant el dia és probable que sigui d’advecció.

La boira marina sempre és d’advecció, perquè els oceans no irradien calor de la mateixa manera que la terra, pel que mai es refreden prou com per a produir boira d'irradiació. La boira es forma en el mar quan l'aire associat a un corrent càlid se situa sobre una freda i es produeix la condensació. La boira d’advecció també es pot formar quan l'aire marí humit es desplaça fins a una zona interior freda. Això normalment succeeix a la nit, quan la temperatura a l'interior disminueix com a resultat del refredament per irradiació.

Un altre tipus de boira d’advecció és la boira de les valls: l'aire que s'ha refredat (i, per tant, s'ha tornat més dens) durant la nit descendeix a la vall. Llavors es produeix la condensació i la vall s'omple de boira.

A continuació, gràcies a les imatges captades pel satèl·lit MODIS, podem observar la distribució que van tenir els diversos bancs de boira que van afectar a la costa catalana. La primera imatge correspon al dia 20 d'abril, quan els núvols baixos cobrien pràcticament tota la línia de la costa.


La segona imatge va ser presa el dia després. En aquesta jornada, la boira, molt més densa, va afectar a les comarques litorals situades entre l'Alt Empordà i el Baix Llobregat. La presència de la boira va donar lloc a un ambient més fresc i humit, amb una visibilitat bastant reduïda.



Font imatges: NASA

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP