Canvi climàtic al planeta Mart

7 d’abril del 2007

Científics d'Estats Units han descobert que Mart també experimenta un canvi climàtic que es reflecteix en l'augment de les seves temperatures mitjanes i té el seu origen a les variacions en la llum solar que arriba a la seva superfície.

Els resultats de la investigació, que recull en el seu últim número la revista científica Nature, xifren en 0,65 graus centígrads l'augment en les temperatures mitjanes de Mart des de la dècada dels setanta fins als anys noranta del passat segle.

Segons l'estudi, el reescalfament del planeta ha contribuït a més a la "ràpida" i "acusada" disminució de la capa de gel del pol sud de Mart observada en els últims quatre anys.

L'informe explica com les variacions dels raigs de sol en la superfície del planeta vermell estan relacionades amb el major moviment de les partícules de pols en l'aire i l'increment de la circulació del vent que Mart experimenta, el que, a la vegada, propicia l'augment de les temperatures.

Fins ara només s'havia atribuït a les radiacions solars el major moviment de la pols marciana, però no l'augment de la circulació dels vents ni el seu efecte en les temperatures del planeta.

A més, els canvis en la quantitat de radiació solar que incideix sobre la superfície de Mart i que aquesta reflecteix, relació que en termes científics es coneix com albedo, reforcen els vents que generen el canvi climàtic.

Els científics nord-americans, entre els quals es troba Robert M. Haver-li de la NASA, descriuen com en les últimes tres dècades s'ha produït un augment de la circulació del vent en les àrees més fosques de Mart, mentre que s'ha reduït en les àrees més lluminoses del planeta.

L'informe conclou que els canvis en l'albedo poden donar lloc a nous fenòmens climàtics en el planeta vermell i suggereix que en el futur es considerin els canvis en les radiacions solars a Mart a l'hora d'investigar la seva atmosfera i clima.


  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP