Dimarts convectiu

21 de febrer del 2006

Aquesta tarda ha estat molt interessant i moguda a nivell meteorològic. Fèia molts dies que no teníem tants fenòmens meteorològics en tant poc espai de temps.

A Barcelona, el matí ha estat dominat pel sol i el cel poc ennuvolat. Però a mesura que passaven les hores, els núvols han començat a crèixer amb molta força i rapidesa. En poca estona, enormes torres s'alçaven sobre la ciutat comtal. La presència d'aire fred an alçada, juntament amb una lleugera entrada de vents humits en superfície, han estat els ingredients principals per a que avui es desenvolupés la convecció. Des de les platges de Barcelona s'han pogut veure núvols de desenvolupament vertical com aquests:


El cel s'ha anat enfosquint. Tot fèia presagiar que la tarda seria moguda. Pocs minuts després de les quatre de la tarda, un flash ha entrat per la finestra del despatx. Uns pocs segons més tard, un fortíssim tró ha saccejat tota la ciutat. Les finestres s'han mogut degut a l'impacte de l'ona expansiva del llamp. Un familiar m'ha comentat que ha vist caure el llamp a la falda de la muntanya del Tibidabo. A l'instant, una columna de fum s'ha alçat des del punt on havia caigut la descàrrega elèctrica.

Els llamps i els trons s'han començat a succeir, i ha començat a ploure. La pluja ha estat bastant continuada, amb estones d'una certa intensitat. Al cap d'una estona, durant la tempesta, he pogut veure aquestes virgues caient al voltant de la Torre Agbar.


Cap al voltant de les sis de la tarda, he caminat pel Passeig Marítim, buscant una mànega o fibló dins el mar. Però avui no hi hagut sort al litoral del Barcelonès. En canvi, davant la costa del Baix Llobregat, sí que n'han vista una. I ja van unes quantes durant els darrers mesos. No obstant, he pogut veure nombroses cortines de precipitació descarregant sobre el mar, iluminades per la llum de la posta de sol, així con molts llamps que creuaven el cel i es perdien cap a l'horitzó.

En d'altres punts de la geografia catalana han vist caure neu, aigua-neu i també calamarsa. Per exemple, els carrers de l'Hospitalet de Llobregat han quedat ben blancs, coberts d'aquests petits grans de gel caiguts del cel.

Aquesta situació d'inestabilitat podria repetir-se demà dimecres. Les nuvolades podran tornar a crèixer amb energia a la tarda, i tornar a deixar alguns ruixats, localment tempestuosos. L'ambient es mantindrà fred un dia més, tot i que a la costa no ho serà tant com a l'interior i al nord del país.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP