Avui no ha nevat a Barcelona

28 de febrer del 2006

Avui dimarts, últim dia del mes de febrer, no ha nevat a la ciutat de Barcelona. Aquest fet no seria rellevant sinó fos perquè durant els últims dos anys, casualitats del destí, va nevar pràcticament el mateix dia. L'any 2004, al ser un any de traspàs, la nevada va tenir lloc el 29 de febrer. En aquella ocasió, i per primera vegada a la meva vida, vaig veure nevar amb tempesta, amb grans núvols de desenvolupament vertical. Diversos trons van precedir una intensa nevada a primera hora de la tarda. Al centre de la ciutat no va qüallar, però van caure un flocs ben grosos. A més a més, la nevada es va iniciar amb una temperatura molt elevada, de fins a 9ºC al barri de Sants. Al finalitzar la precipitació, la temperatura havia devallat en poca estona fins als 3ºC.

Un any més tard, concretament el dia 28 de febrer de 2005, repetició de la jugada. Però aquest cop, la nevada va ser més intensa, extensa i abundant. Fèia molts anys que no nevava així. A primera hora del matí va començar a precipitar l'element blanc, especialment a les comarques de la costa central. El fenomen va persistir fins al migdia, deixant gruixos considerables a comarques com el Barcelonès i el Baix Llobregat. Com succeeix en aquestes situacions, van sorgir molts problemes degut a que aquesta part del país no està gaire acostumada a rebre aquests gruixos de neu. Tots els voltants de la ciutat comtal van quedar ben emblanquinats.

Un cop va sortir el sol, vaig anar a donar un tomb amb el cotxe per la serra de Collserola. El paisatge era preciós. Tots els arbres i edificis del voltant coberts de neu, amb la ciutat i el mar de fons. Vaig fer algunes fotos com aquestes: a la primera podem veure la torre de Collserola i l'observatori Fabra, amb els arbres ben coberts de neu; la segona correspon a la neu acumulada, fins a un pam, a la terrassa del bar situat a la plaça del Tibidabo; i a la tercera es pot veure l'interior del parc d'atraccions, amb el mític avió vermell.



En canvi, avui hem tingut un temps completament diferent. El sol ha lluït amb força, amb domini del cel serè. L'ambient però ha estat fred, amb una mínima que ha baixat, depenent del barri, fins als 3 ó 4 graus. Com hem pogut comprobar, el temps canvia, i molt, d'un any a un altre. Encara que ara es parli molt del canvi climàtic, no podem oblidar la pròpia variabilitat que presenta el clima, i sobretot quan es tracta del clima mediterrani.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP