Temporal de neu i pluja

31 de gener del 2006

Tal i com apuntaven els mapes del temps, aquest darrer cap de setmana ha estat molt mogut a nivell meteorològic. La neu i la pluja han estat, sens dubte, les protagonistes. Les nevades van començar a caure divendres al matí per les comarques gironines, i amb el pas de les hores es van desplaçar cap al sud i l'interior del país. Els gruixos de neu han estat destacables, especialment al Pirineu i a les comarques de Lleida, amb gruixos històrics. Al Port del Comte i a Portainé s'han acumulat 100 cm de neu nova. A Sort, al Pallars Sobirà, han viscut la nevada més important dels darrers 23 anys, amb un gruix de neu de 50 cm. Finalment, ahir dilluns la neu va arribar a les terres de l'Ebre, comarques que fins llavors no n'havien rebut gaire. Però a més de la neu, la pluja també va ser abundant, sobretot a les comarques del nordest. Aquestes precipitacions van fer que es fongués bona part de la neu caiguda, incrementant notablement el cabal dels rius. Aquesta situació va fer que a més del pla NEUCAT, s'activés també l'INUNCAT. Els embassaments de Girona i Barcelona han experimentat un considerable increment de les seves reserves d'aigua durant les darreres hores. Una molt bona notícia per anar superant la greu sequera viscuda durant gairebé els darrers dos anys. A la població de Molló, al Ripollès, es van totalitzar en tot l'episodi un total de 176 litres/m². A la ciutat de Barcelona, la pluja recollida va superar els 80 litres/m².

Tant la neu com la pluja han provocat alguns problemes en infraestructures i han alterat la vida habitual de les moltes poblacions. Les màquines llevaneus han treballat sense parar per retirar la neu dels carrers i de la xarxa viària, molts estudiants s'han hagut de quedar a casa per la suspensió del transport escolar, talls de llum, esllavissades, ... Poc a poc es va tornant a la normalitat.

Durant les últimes hores cal destacar el marcat temporal marítim present al llarg de tota la costa catalana, amb onades superiors als 2,5 metres d'alçada. La massa d'aire fred s'ha anant allunyant. Això ha permès que avui la temperatura màxima del Barcelona hagi pujat fins als 18 graus.

Avui finalitza el mes de gener. Les temperatures registrades han estat les habituals per aquesta época de l'any. En canvi, les precipitacions han estat molt abundants i força ben repartides per tot el país. Aquest 2006 l'hem començat amb bon peu.

Salut!

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP