Arribarà la "siberiana" ?

22 de gener del 2006

El temps dels últims dies continua molt tranquil a casa nostra. A l'interior persisteixen les boires, el sol domina a la meitat nord i els núvols baixos han visitat nombroses comarques del litoral al llarg del cap de setmana. Les temperatures, tot i trobar-nos en ple mes de gener, no són gaire fredes.

Rússia i bona part d'Europa oriental es manté afectada per l'onada de fred més intensa de les darreres décades. Nombroses persones han perdut la vida i en algunes zones la situació és complexe, amb molts problemes a les vies de comunicació. Moscou s'ha quedat a cinc graus del rècord històric, que es va registrar l'any 1940 amb un valor -42ºC, sis mesos abans de la invasió alemanya. El fred fou el gran aliat de Rússia durant la II Guerra Mundial. A principis d'aquesta setmana, en el moment en que la massa d'aire fred avançava cap a l'oest, la temperatura va baixar fins a 20 graus en tan sols 10 hores a la capital del país.

Ara mateix, l'aire fred avança cap al sud, en direcció a Grècia, Túrquia i la zona de l'Adriàtic. El fred el tenen garantit durant les properes jornades, i segurament també la neu, com a conseqüència de la formació d'una activa depressió que es veurà alimentada amb el fred continental.

Aquesta propera setmana es presenta interessant, amb uns models meteorològics que varien molt d'un dia per l'altre. De moment indiquen la possible formació d'una pertorbació a la mediterrània occidental, que a partir de divendres podria rebre una part d'aquesta aire fred siberià. Si això es produeix, el proper cap de setmana tornarà a ser de rigurós hivern, amb una baixada generalitzada de les temperatures a tot el país. I depenent de com es situï la despressió, possibilitat de neu a cotes baixes. De moment però, caldrà anar seguint els diferents models per veure si s'acaben de posar d'acord.

Finalitzarà el mes de gener amb la primera onada d'aire fred de la temporada?

Bona setmana!

1 comentarios:

Mariscal Tro ha dit...

Hola Diego, Estic totalment d´acord amb la teva valoració de la situació. Es cert que els models ofereixen una molt baixa consistència. Jo crec que la Baixa secundària de la mediterránia ajudarà molt al progrés de l´advecció cap al SE. La última gran fredorada a Barcelona va ser al 1956 amb -7º. Quin es es període de retorn? Més de 50 anys ? No crec.
Records.
Mariscal Tro

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP