La Setmana dels Barbuts

15 de gener del 2006

Avui diumenge s'inicia la Setmana dels Barbuts, que tradicionalment és considerada la més freda de l'hivern. Inclou els dies 15, 16 i 17, corresponents a Sant Pau Ermità, Sant Maur i Sant Antoni Abat, perquè aquests tres sants són representants en la iconografia lluint unes llargues barbes. També en aquesta "setmana barbuda" s'hi inclouen Sant Fruitós, que té la seva diada el dia 20 i Sant Vicenç, el 22.

Malgrat que no té cap relació amb les barbes, també hi ha un altre sant que s'integra tot sovint en la setmana dels barbuts, com és Sant Sebastià, que se celebra el dia 20. La iconografia d'aquest sant sempre l'ha mostrat molt ben afaitat, amb un aspecte barbamec, fins i tot a vegades efeminat.

Segons "Assaig d'un vocabulari meteorològic català", escrit per Eduard Fontserè (1948), al nostre país, el dia de menor temperatura mitjana s'escau cap al 15 de gener.

No obstant, enguany no s'espera, segons ens indiquen els models meteorològics, que aquesta setmana sigui extremadament freda, tenint en compte les baixes temperatures que es van assolir durant el passat mes de desembre.

Però lluny de casa nostra, concretament a Rússia, és prevista una setmana extremadament gèlida com a conseqüència d'una important invasió d'aire fred d'origen siberià, que provocarà que els termòmetres marquin valors inferiors als 25ºC sota zero. Això sí que és FRED !!!

1 comentarios:

Anònim ha dit...

La setmana dels barbuts, al Pallars Jussa comença el dia 17 amb Sant Antoni, el 20 amb Sant Sebastia i el 22 amb Sant Vicens,i es diu
Per Sant Vicens, martxent gels i venent vens i fora la boira dels torrents

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP