Devastador tsunami

12 de març del 2011

La gran quantitat d’imatges que arriben a través dels diversos mitjans de comunicació ens mostren la magnitud de la tragèdia que ahir va viure el nordest del Japó, després de patir un extraordinari terratrèmol (amb les seves rèpliques posteriors) i un devastador tsunami. La xifra de persones que han perdut la vida és encara incerta, així com els danys materials, que ara mateix són incalculables. Ha estat un desastre natural amb majúscules, que ens ha deixat consternats i sense paraules.

Avui s’han obtingut les primeres imatges de satèl·lit de l’àrea afectada. El satèl·lit Aqua de la NASA ha realitzat aquesta fotografia del litoral nipó pròxim a la ciutat de Sendai. La densa columna de fum procedia de la refineria de petroli que en aquell moment encara estava en flames. Davant la costa, els sediments de colors blau i verd correspondrien als fangs i altres materials arrossegats per les onades.



El satèl·lit Terra de la NASA també ha sobrevolat el nordest del Japó. A primera hora del matí (hora local) ha pres una imatge de la mateixa zona, que podem comparar amb una altra fotografía realitzada el passat 26 de febrer de 2011. En aquestes imatges, l’aigua apareix de color negre o blau fosc. Avui es fa difícil veure la línia de costa, tot i que s’observa una estreta línia verda com a contorn de costa. És la franja de terreny més elevada situada per sobre del nivell del mar, que impedeix que l’aigua retorni al seu lloc d’origen. Si comparem les dues imatges podem determinar l’extensió de terreny que ha quedat inundada per efecte del tsunami.


12 de març de 2011


26 de febrer de 2011

Les dues fotografies han estat realitzades amb llum visible i infrarroja, una combinació que incrementa el contrast entre l’aigua tèrbola i terra ferma. El territori cobert de vegetació es mostra de color verd, mentre que les àrees cobertes de neu apareixen de color blau pàlid. Els núvols es veuen de color blanc i blau pàlid. Les superfícies pavimentades de la ciutat de Sendai són de color marró.


Font imatges: NASA

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP