Cloud streets a l'Atlàntic Nord

1 de març del 2011

Que succeeix quan entren en contacte, amb una temperatura de l’aire per sota dels zero graus, vents freds procedents del nordoest del Canadà i un oceà on la temperatura es troba al voltant dels 4 ó 5 graus centígrads? Apareixen carreteres pavimentades de núvols en el cels de l’Atlàntic Nord.



Aquesta espectacular imatge va ser captada pel sensor MODIS, instal·lat en el satèl·lit Terra de la NASA, el passat 24 de gener de 2011. Des de gairebé uns 700 quilòmetres d’altura podem observar el territori corresponent a Nova Anglaterra i les seves aigües costaneres. Línies de núvols s’estenen de nordoest a sudest sobre l’Atlàntic Nord mentre que els cels, relativament serens sobre terra ferma, ens permeten veure la neu caiguda durant els dies previs.

Els carrers de núvols (o cloud streets) es formen quan bufa aire fred sobre aigües més càlides, mentre que una capa d’aire càlid o d’inversió tèrmica es recolça sobre la part superior d’ambdues. L’aigua relativament càlida de l’oceà dóna calor i humitat a la massa d’aire fred situada per sobre, formant-se columnes d’aire càlid (tèrmiques) que ascendeixen per l’atmosfera. A mesura que algunes d’elles aconsegueixen trencar la capa d’inversió tèrmica, l’aire passa cap amunt, com la circulació d’una cassola amb aigua bullint. L’aigua en l’aire càlid es refreda i acaba condensant-se, donant lloc als cúmuls, que s’alinien paral·lelament al vent.



Aquesta figura realitzada per Daniel Tyndall, del Department de Meteorologia de la Universitat de Utah, ens mostra de forma esquemàtica com aquests cilindres horitzontals convectius formen els carrers de núvols.


Font imatges: NASA / Wikipedia


  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP