Riuada tòxica a Hungria

18 d’octubre del 2010

El passat 4 d’octubre de 2010 es va produir un accident a la planta d’alúmina (òxid d’alumini) d’Ajkai Timföldgyár, situada a l’oest d’Hungria. Una part de la paret de la bassa de retenció de residus es va trencar, deixant anar una riuada de gairebé un milió de metres cúbics d’un fang vermell, extremadament tòxic. Diversos pobles propers van resultar inundats, incloent Kolontár i Devecser, que van quedar sepultats sota 2 metres d’aquest fang vermell. Nou persones van perdre la vida i unes 150 van resultar-ne ferides com a conseqüència de la gran alcalinitat del material (pH 14), que provoca cremades a qui queda exposat a ell, i la ingestió del qual resulta fatal. Uns 40 quilòmetres quadrats de terreny han quedat contaminants, inclòs el riu Danubi.

El 9 d’octubre de 2010, l’Advanced Land Image, situat al satèl·lit Earth Observing-1 de la NASA, va capturar aquesta imatge en color de la zona afectada per aquest desastre ecològic. La primera fotografia permet veure el rastre de fang deixat per la riuada. La segona imatge ens ofereix un primer pla de la planta d’alúmina i de les dues poblacions que primer van rebre l’impacte de l’onada de fang.





Aquest fang vermell és un subproducte de la refinació de la bauxita en alúmina, que s’utilitza en la fabricació d’alumini i d’altres productes. La WWF havia advertit que els metalls pesants en els fangs poden penetrar en el sòl i ser absorbits per la vegetació, provocant danys ambientals durant dècades.


Fonts: NASA / Wikipedia i elaboració pròpia

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP