Resum del primer temporal de la tardor 2010

14 d’octubre de 2010

Tal i com indicaven els models meteorològics previs al passat cap de setmana, un fort temporal ha afectat Catalunya al llarg de les darreres jornades. Les abundants pluges, el vent i el fort onatge han estat notícia a moltes comarques catalanes. Tot plegat es va iniciar a últimes hores de dissabte, quan una activa pertorbació atlàntica va creuar la Península, de ponent a llevant.

Seqüència completa del satèl·lit MSG, entre els dies 9 a 13 d'octubre de 2010

Les precipitacions van avançar pel sud del país, en direcció cap al nord. Durant la matinada de diumenge, les quantitats de precipitació més importants es van registrar al Prelitoral central. A continuació, i fins ben avançada la jornada de dilluns, les pluges es van concentrar a les comarques del nordest, on s'han assolit els registres pluviomètrics màxims d'aquest episodi. Posteriorment, la pertorbació mediterrània es va desplaçar cap al sud, concentrant-se les precipitacions a les comarques tarragonines, sobretot durant la jornada de dimarts.


En aquest mapa elaborat per en Sergi Corral, observador meteorològic del barri de Sant Andreu de Barcelona i de l'Escala, ens mostra la distribució de les precipitacions d'aquesta situació de llevant. Destaquen les següents quantitats (litres per metre quadrat):


La Jonquera (Alt Empordà): 349
Batet de la Serra - Olot (Garrotxa): 280
La Vall d'en Bas (Garrotxa): 261
Molló (Ripollès): 230
Parc Natural Els Ports (Baix Ebre): 212
Roses (Alt Empordà): 210
Rupit (Osona): 197
Campins (Vallès Oriental): 173
Illa de Buda (Montsià): 148

El vent, primer de llevant i després de gregal, va bufar amb força, provocant algunes destroses materials, sobretot en localitats del litoral i prelitoral. A l'Observatori Fabra de Barcelona, el 12 d'octubre es va registrar un cop màxim de 101 km/h. Aquest vent del primer quadrant va generar una notable alteració de l'estat de la mar que, novament, s'ha endut gran part de la sorra de moltes platges de la Costa Brava i costa central, que tot just a principis d'estiu havien estat regenerades artificialment. Durant la matinada del dilluns 11 d'octubre, la boia del Meteocat situada al Golf de Roses va mesurar una onada superior als 8 metres d'alçada.

Dimecres al matí, la pertorbació va començar a desplaçar-se cap al mediterrani oriental. Poc a poc, el temps es va anar estabilitzant. Després d'aquest temporal, que ha fet augmentar de forma sensible la reserva d'aigua dels embassaments, la notícia meteorològica de cara a finals de setmana serà el descens de les temperatures. Una entrada de vents de component nord farà baixar el mercuri dels termòmetres, sobretot durant les hores nocturnes. Molt probablement s'assoliran els valors més baixos del que portem de tardor.


Fonts: El Temps TVC, Meteocat, Méteo Fòrum, Youtube i elaboració pròpia

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP