Les esperades pluges de tardor

1 d’octubre del 2012

Dies, setmanes i mesos. Ha calgut esperar molt de temps però finalment dissabte passat va ploure. I ho va fer de forma general i abundant a pràcticament tot el país. Esperem que aquest hagi estat un punt d'inflexió que trenqui amb la greu sequera que estem arrossegant des de fa molts mesos. La tardor és l'època que sol ser més plujosa a bona part del litoral i prelitoral català. Són els mesos dels aiguats i dels temporals de mar, que de vegades originen fenòmens de temps sever.


Feia molt de temps que no vèiem una imatge dels radars meteorològics tan acolorida! Han estat unes pluges molt beneficioses, que han anat caient sense fer mal i acumulant registres importants. Aquesta situació d'inestabilitat, que també va anar acompanyada de vent i d'una alteració de l'estat de la mar, va ser originada per l'arribada d'una activa pertorbació procedent del sud peninsular, que en arribar a casa nostra es va recargolar, impulsant vents de component marítima.

Van ser moltes hores de pluja, des de primera hora del matí fins ben entrada la nit. Molts rius, rieres i torrents del país van revifar en poca estona. De ben segur que, d'aquí uns dies, els embassaments de les conques internes experimentaran un augment de la seva reserva d'aigua. En alguns observatoris meteorològics, prop del Montseny i al Maresme, van registrar quantitats de precipitació superiors als 100 litres per metre quadrat. L'àrea menys afavorida va ser l'extrem nordoest, on les pluges van ser molt minses. El següent mapa, elaborat per en Sergi Corral, ens mostra la pluja acumulada dels dies 28 i 29 de setembre de 2012.


Malauradament, abans d'arribar a Catalunya, la pertorbació va deixar un gran rastre de destrucció al seu pas per Andalusia, Múrcia i el País Valencià. En poques hores van caure grans aiguats, amb precipitacions que van superar els 200 litres per metre quadrat. Nombrosos rius es van desbordar, arrossegant l'aigua tot el que trobava per davant: collites, granges, naus industrials, ponts, carreteres, vehicles, cases... I el més greu de tot: 10 persones van perdre la vida i 3 més continuen encara desaparegudes.

Aquesta primera setmana del mes d'octubre serà molt més tranquil·la, ja que estarem sota el domini de les altes pressions. Gaudirem de moltes estones de sol i notarem un important contrast tèrmic entre el dia i la nit. Les temperatures nocturnes seran de plena tardor però als migdies l'ambient serà agradable. Inclús, de cara al proper cap de setmana, podríem parlar d'un transitori retorn a l'estiu.


Font imatges: Meteocat & Sergi Corral

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP