Gran irrupció d'aire fred siberià (i 5)

14 de febrer de 2012

Després de dues setmanes ben carregades de meteorologia, diem adéu a la onada d'aire fred siberià que ha afectat a gran part del continent europeu. Les baixes temperatures, el vent, el gel i la neu han estat els protagonistes d'aquesta situació que passarà als anuaris meteorològics.

A Catalunya, durant la setmana passada, va haver-hi un parell de noves injeccions d'aire fred, fent que l'ambient tornés a ser gèlid. El cap de setmana, la neu va reaparèixer a cotes baixes, tot i que de forma feble i sense provocar incidències. Primer va ser el torn de les comarques del litoral i prelitoral central, que durant la matinada de diumenge van quedar una mica emblanquinades per la caiguda de neu granulada. A la ciutat de Barcelona va ser la quarta petita nevada d'aquest episodi. L'àrea del Corredor-Montnegre va quedar una mica enfarinada la tarda del mateix dia. I un cop es va fer de nit, la neu va arribar al litoral de la Costa Daurada, des de Tarragona fins al Delta de l'Ebre. Durant el cap setmana, les temperatures van tornar a tocar fons, assolint-se a molts observatoris els registres més baixos del present hivern i dels darrers anys. Les glaçades van ser generals, amb temperatures mínimes inferiors als -10ºC a l'interior i entre -15ºC i -20ºC a alta muntanya.


Neu granulada a St. Boi de Llobregat (12-02-2012)

Des d'ahir dilluns podem dir que estem afectats per una nova massa d'aire. Les altes pressions, que fins ara havien estat sobre territori escandinau, s'han situat sobre l'oceà Atlàntic, impulsant-nos una massa d'aire freda però més humida, procedent de latituds polars. I avui dimarts, el pas d'un front ha obert les obert les portes a la neu, que ha caigut a tota la serralada pirinenca, sobretot a la seva vessant nord, on al final de la jornada es poden haver acumulat gruixos superiors als 50 centímetres de neu nova.

A partir de demà el temps començarà a estabilitzar-se. A la cara nord del Pirineu encara hi podrà nevar durant les properes jornades. El sol serà el protagonista a la resta del país, amb cels serens o poc ennuvolats. La tramuntana seguirà bufant amb força a l'Empordà però de cara al cap de setmana anirà afluixant. Les temperatures tendiran a l'alça. Les nits encara seran fredes i caldrà abrigar-se, però serà als migdies quan notarem un ambient molt més agradable a mesura que avanci la setmana.

Ensemble per a Barcelona (14-02-2012, 12Z)


Font imatges: @JoanmaGranados / Wetterzentrale

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP