Refresca a Catalunya i onada de calor a Rússia

25 de juliol del 2010

Des d'aproximadament el passat 23 de juny, hem viscut un mes marcat per la calor i la intensa xafogor a tota la franja costanera. Les estiuenques tempestes de tarda han estat freqüents a les comarques de la meitat nord i, puntualment, també han afectat a alguns punts de l'extrem sud i del centre del país. A la resta de comarques, les precipitacions no han fet acte de presència.

Finalment, entre el dies 22 i 23 de juliol, la situació meteorològica va experimentar un sensible canvi, amb el pas d'una línia frontal i la posterior entrada de vents de component nord. L'arribada d'una nova massa d'aire, més fresca i seca, ens ha permès "respirar" una mica millor durant les últimes jornades. El descens de les temperatures ha estat notable, tant de dia com de nit, així com la marcada disminució de la sensació de xafogor.

A continuació podeu veure els valors extrems de temperatura registrats ahir per les estacions de la xarxa Meteoclimatic:


Temperatures mínimes - Temperatures màximes (24-07-2010)

Si aquí han baixat les temperatures, de ben segur que en d'altres punts del planeta hauran pujat més del compte. Sense moure'ns del continent europeu, cal destacar la forta i històrica onada de calor que estan patint a països com ara Rússia. Ahir, 24 de juliol, van assolir una temperatura màxima de 36,7ºC, superant per una dècima l'anterior rècord en un mes de juliol, que corresponia a l'any 1936. Aquest valor de temperatura s'ha quedat a només una dècima de batre el rècord absolut en 130 anys de registres a la capital moscovita, fixat en 36,8ºC l'any 1920. El mapa de temperatures a 850 hPa d'ahir ens mostrava isotermes superiors als 20ºC sobre Rússia.



De moment, a casa nostra seguirà fent calor, però amb unes temperatures que durant els propers dies es mantindran bastant a ratlla.


Font imatges: Meteoclimatic / Wetter3

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP