Comença la temporada d'huracans a l'Atlàntic nord

2 de juny del 2010



La temporada d'huracans a l'Atlàntic nord va començar ahir dimarts (01-06-2010). Segons els pronòstics de la NOAA, es preveu que aquesta sigui molt activa, circumstància que podria agreujar encara més la tragèdia d'Haití o expandir contra les costes l'abocament de petroli del golf de Mèxic.


Amb una probabilitat del 70%, els experts han pronosticat de 14 a 23 tempestes tropicals amb nom, de les quals entre 8 i 14 esdevindran huracans. I d'aquestes, entre 3 i 7 podrien arribar a ser huracans de gran intensitat (categories 3, 4 i 5 de l'escala Saffir-Simpson). Aquest pronòstic és superior a la mitjana estacional, que és d'11 tempestes tropicals amb nom, sis huracans i dos huracans de gran intensitat.

Alguns factors que podrien afavorir l'augment de l'activitat ciclònica són:

- vents més febles a les capes superiors de la troposfera: el cisallament del vent, que frena el desenvolupament de les tempestes, serà inferior degut a que El Niño del Pacífic oriental s'ha dissipat.

- la càlida aigua de l'oceà Atlàntic: en aquests moments, a la zona on es desenvolupen i es mouen les tempestes, la temperatura superficial de l'aigua del mar es troba quatre graus per sobre de la mitjana.

- continua l'era d'elevada activitat: des de 1995, la senyal tropical multi-decadal ha estat favorable quan les condicions al mar i atmosfèriques han estat en sincronia. Vuit de les últimes 15 temporades estan entre les 10 temporades amb més tempestes tropicals amb nom, destacant l'any 2005, amb un total de 28.

Aquests pronòstics dependran, entre d'altres, del desenvolupament de La Niña durant aquest proper estiu. Ara mateix estem en un estat neutre, però les condicions cada vegada són més favorables al seu desenvolupament.

Els noms previstos per als huracans d'aquesta temporada són:

Alex, Bonnie, Colin, Danielle, Earl, Fiona, Gaston, Hermine, Igor, Julia, Karl, Lisa, Matthew, Nicole, Otto, Paula, Richard, Shary, Tomas, Virginie, Walter.


Font d'informació: NOAA

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP