Primavera 2010

20 de març del 2010



Avui dissabte, a les 18:32 hora oficial peninsular, comença la primavera astronòmica a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 92 dies i 18 hores. El diumenge 28 de març tindrà lloc el canvi d’hora, recuperant l’horari d’estiu. Una setmana més tard, el 4 d'abril, serà Diumenge de Pàsqua. L’estiu s’iniciarà el 21 de juny de 2010. El canvi de les estacions bé donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la primavera, es dóna el dia en que la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. Té lloc l’anomenat equinocci.

Aquesta és l’època de l’any en que la longitud del dia s’allarga més ràpidament. A les nostres latituds, el Sol surt pels matins gairebé dos minuts abans que el dia anterior i per la tarda, es pon un minut més tard. En definitiva, en aquests dies, el temps en que el Sol està per damunt de l’horitzó augmenta qüasi tres minuts cada dia.

Al llarg d'aquesta estació no es produirà cap eclipsi. Al voltant del dia 5 de maig tindrà lloc el màxim de la pluja de meteors de les Eta Aquàrides, la més significativa d’aquesta època de l’any.

A nivell meteorològic, encetem la primavera després d'haver viscut un hivern fred i molt plujós. L'absència de l'anticicló de les Açores ha permès la circulació de nombroses pertorbacions per les nostres latituds, donant lloc a un temps inestable i amb gran varietat de meteors. Ha estat un hivern atípic, on no han dominat les inversions tèrmiques, les boires de les planes i valls interiors, els dies assolellats a la costa ni les situacions de "minves" al litoral mediterrani. Segons els experts en fenologia, la natura arriba amb retard a la nova estació. Les baixes temperatures registrades durant aquests darrers mesos han fet que les orenetes encara estiguin arribant, que els ametllers estiguin a mig florir i que el cirerers tot just ara comencin a treure la seva flor. Per altra banda, les fortes pluges i nevades que han caigut a Catalunya han afavorit la pol·linització de les plantes, que serà molt forta aquesta primavera si no plou o torna a fer un fred intens que les malmeti. Respecte als embassaments catalans, segueixen presentant un bon aspecte degut a la bona reserva d'aigua acumulada, que es veurà incrementada durant les properes setmanes gràcies al desglaç de la neu que hi ha a les muntanyes. Les previsions estacionals, no gaire fiables, indiquen que aquesta serà una primavera plujosa i amb unes temperatures per sota del que és normal.


Font: Elaboració pròpia, amb dades astronòmiques procedents del Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Fomento).

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP