Projecte VORTEX2

16 de juny de 2009

VORTEX2 és el projecte més gran i ambiciós que s’ha fet mai per a comprendre els tornados. Més de 100 científics i una quarentena de persones, amb vehicles científics i de suport, participaran en aquest únic i nòmada treball de camp, que es realitzarà en dues fases: entre maig i juny de 2009-2010.

La National Science Foundation (NSF) i la National Oceanic and Atmospheric Adminstration (NOAA) contribueixen aportant més de 10 milions de dòlars al projecte. Els participants seran escollits entre diverses universitats, governs i institucions privades d'arreu del món, com ara d'Itàlia, Països Baixos, Regne Unit, Canadà i Austràlia.

Els investigadors buscaran respostes a algunes qüestions bàsiques com les següents, fàcils de formular però difícils de resoldre:

- ¿Com, quan i per què es formen els tornados? ¿Per què alguns són violents i de llarga durada, mentre que d'altres són dèbils i de curta durada?

- ¿Quina és l'estructura dels tornados? ¿Com de forts són els vents arran de la superficie? ¿Com provoquen, exactament, aquests tipus de destrosses?

- ¿Com podem aprendre a millorar el pronòstic de tornados? Actualment els avisos s'emeten en un promig de 13 minuts, amb una taxa de falses alarmes del 70%. ¿Es poden realitzar avisos més precisos? ¿Podrem preveure tornados amb 30, 45 o 60 minuts d'antelació?

La primera part d'aquest projecte ha tingut lloc entre el 10 de maig i el 13 de juny d'enguany. La segona part començarà l'1 de maig de 2010 i finalitzarà el 15 de juny de 2010. Mentrestant, els investigadors començaran a avaluar totes les dades i la informació obtinguda durant les darreres setmanes.

No us perdeu la galeria d'imatges de la seva web. Hi ha fotografies com aquesta:Font: VORTEX2

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP