Calamarsades al Barcelonès (16-04-2009)

17 d’abril de 2009

L'àrea de baixes pressions, que aquests dies es troba situada sobre la península ibèrica, va provocar que el temps d'ahir estigués marcat per la variabilitat i la inestabilitat. En definitiva, un temps 100% primaveral. Des de primera hora del matí, les nuvolades van començar a crèixer amb força a moltes comarques del litoral i prelitoral central. El cel es va anar enfosquint amb rapidesa i, abans de migdia, van començar a produir-se els primers ruixats. A quarts d'una, una forta tempesta, procedent del Baix Llobregat, va creuar la comarca del Barcelonès. La precipitació va ser intensa i va anar acompanyada de calamarsa, que en pocs minuts va cobrir molts espais i elements de Barcelona. En alguns barris, la calamarsa va esdevenir pedra, degut a que el diàmetre dels grans de gel va superar el centímetre. Diversos llamps i trons van acompanyar el pas de la tempesta sobre la ciutat comtal.

Posteriorment es van obrir clarianes, però tan sols va ser una pausa. A primera hora de la tarda, una segona tempesta va aparèixer per la serra de Collserola, creuant la part nord de la ciutat, en direcció al nucli urbà de Badalona. Va precipitar un fort aiguat, novament acompanyat de calamarsa, pedra, llamps i trons. Els carrers baixaven plens d'aigua, la visibilitat es va reduir notablement i la vegetació va patir l'impacte de la calamarsa. Tant a Badalona com al barri de la Sagrera de Barcelona es van recollir fins a 12 litres per metre quadrat. Diversos ruixats, de caràcter irregular i tempestuós, també van afectar a d'altres comarques del país.

A continuació, dues imatges dels radars del Meteocat, en els moments en que ambdues tempestes creuaven la comarca del Barcelonès.

Dos participants del fòrum de meteorologia CatMeteo ens van fer arribar unes fotografies de les tempestes d'ahir. Són realment espectaculars!!! La primera correspon a la tempesta del migdia i va ser feta per en Gonzalo Bel. S'aprecia com descarregava sobre la part alta de la ciutat, coincidint amb la caiguda d'un llamp.Des del cim del Tibidabo, l'usuari del fòrum amb nick "Avanto" va aconseguir realitzar aquesta fotografia de la segona tempesta. Amb una gran claredat, s'observa perfectament l'àrea afectada per la cortina de pluja i calamarsa, avançant en direcció a Badalona.Font imatges: Meteocat / Fòrum CatMeteo

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP