Primera irrupció d'aire fred de la temporada

29 de gener del 2007

Dilluns passat va començar la primera irrupció d'aire fred de la temporada. Finalment, amb un més de retard, l'hivern meteorològic va arribar a casa nostra, i ho va fer amb força. Una pertorbació, acompanyada de vents de component nord, va provocar nevades entre el dilluns i el dimarts a bona part del Pirineu, especialment a la seva vessant nord. Els gruixos de neu no van ser molt destacables, però suficients com per fer canviar el paisatge de les muntanyes, fins llavors molt poc emblanquinades. Les temperatures van iniciar un ràpid i brusc descens a tot el país, amb glaçades que poc a poc van anar afectant a la majoria de comarques. El vent també va ser notícia. Primer van bufar la tramuntana i el mestral, deixant pas després al vent de gregal, que va provocar una alteració de l'estat de la mar.

Durant la tarda de dijous, la inestabilitat va tornar a augmentar. Durant unes hores, diversos nuclis convectius, situats sobre el mar, es van passejar davant de les comarques de la costa central i Costa Daurada. Cap al vespre, impulsades pel vent de gregal, aquestes tempestes van afectar a les comarques del sud de Tarragona, deixant neu a molts punts. Al massís del Port es van acumular gairebé 40 centímetres de neu. La responsable d'aquestes nevades, una segona pertorbació procedent del cantàbric, es va anar desplaçant cap al sud de la península, deixant gruixos de neu molt importants al País Valencià, Múrcia i sudest d'Andalusia.



El temporal de neu i fred també va ser destacable al nord i centre d'Espanya. Moltes poblacions van quedar incomunicades per la neu, amb molts problemes a la xarxa viària. En diverses localitats d'Aragó i Castella la Manxa, es van registar temperatures mínimes d'entre -10 i -14ºC. A la següent imatge del satèl·lit MODIS, del dia 27 de gener, podem observar l'extensió de territori peninsular que ha quedat coberta per la neu.



A Catalunya, les temperatures van tocar fons durant la jornada de dissabte, dia 27. Les glaçades van ser generals, inclús a molts punts de la costa. Els següents mapes ens mostren les temperatures mínimes i màximes assolides en algunes de les EMAs del SMC.





Les illes Canàries també han patit un fort temporal durant les últimes jornades. Allí no ha fet fred, però les precipitacions han estat torrencials i han provocat grans destroses. A l'illa de El Hierro, en 36 hores, han recollit més de 500 litres/m².

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP