Depressió "Kyrill"

20 de gener del 2007

La borrasca "Kyrill" es desplaça cap a l'Est i ja ha entrat a Rússia, on s'espera que perdi força fins a desaparèixer, després d'escombrar la Gran Bretanya i alguns països del centre d'Europa. El temporal ha provocat fins ara 47 morts. Els forts vents i la pluja han afectat el trànsit marítim, s'han tallat carreteres i s'ha suspès la circulació de trens i, a més, hi ha milers d'usuaris sense llum i Ucraïna ha suspès provisionalment el subministrament de petroli.

Feia més d'una dècada que el nord i el centre d'Europa no patien els efectes d'un temporal d'aquestes magnituds. Els vents, que en alguns punts, com a Alemanya, van arribar ahir als 200 quilòmetres per hora, van arrencar arbres i teulades, a més de paralitzar la vida i el moviment de milions de persones a tot Europa. El pas del "Kyrill", a més de destrucció, ha deixat de moment un balanç de 47 morts. La majoria, al Regne Unit i a Alemanya, i en la majoria dels casos, d'accidents de trànsit a causa de la caiguda d'arbres.

El Regne Unit és qui n'ha pagat el preu més alt. Una desena de persones ha mort, entre elles un nen de 2 anys, a qui li va caure a sobre un mur tombat pel vent. A Londres, l'autopista M-25, una de les més transitades d'Europa, va estar tallada durant hores després que tres camions van bolcar a causa de les ràfegues de vent, que van arribar a 160 quilòmetres per hora. El temporal també va estar a punt de causar la mort dels 26 tripulants d'un vaixell portacontenidors que va quedar a la deriva al canal de la Mànega. Tots van poder ser rescatats per helicòpters, i el vaixell, carregat amb més de 1.000 tones de productes perillosos, se l'ha començat a remolcar aquest matí, tot i que no se sap en quina direcció.

A Alemanya, l'altra gran afectada pel "Kyrill", hi ha hagut una altra desena de morts. En aquest país per primer cop a la història es va haver d'aturar el servei ferroviari; no havia passat ni durant les guerres mundials. La resta, als Països Baixos, a la República Txeca, a França, a Bèlgica i a Polònia.

El temporal es va formar a l'Atlàntic nord i després de castigar el nord i el centre europeu ha entrat en territori rus. Els meteoròlegs pronostiquen que a Rússia es començarà a debilitar fins a desaparèixer, però que a Kaliningrad encara bufarà amb vents huracants.

El trànsit aeri i ferroviari continua parcialment paralitzat a mig Europa i encara s'hi ha d'afegir una última conseqüència: les autoritats ucraïneses han decidit tallar provisionalment el subministrament de petroli a l'Europa central.

En els següents mapes es pot apreciar l'evolució prevista de "Kyrill" sobre el continent europeu, entre els dies 18 i 20 de gener de 2007.







Font: Telenotícies.com
Imatges: Deutscher Wetterdienst

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP