Hivern ???

8 de gener de 2007

L’hivern avança i, fins ara, s’està caracteritzant per unes temperatures més suaus del que és habitual i unes precipitacions molt minses. Les altes pressions situades sobre el sud del continent europeu han desviat lluny de casa nostra les pertorbacions més actives, provocant-nos un temps estable i monòton. Com acostuma a passar en aquestes situacions, les boires han estat presents durant moltes jornades a les comarques de l’interior de Catalunya. En aquestes zones, l’ambient ha estat hivernal, amb temperatures sota zero i amb uns paisatges emblanquinats com a conseqüència de la boira gebradora. A la resta, el sol ha lluït amb força, comportant un cert contrast tèrmic entre la nit i el dia, afavorint d’aquesta manera els encostipats.

L’absència de precipitacions també està sent notícia, especialment als Pirineus. A hores d’ara encara no hi hagut una nevada amb cara i ulls, i les muntanyes presenten un paisatge poc hivernal, pràcticament sense neu. Aquesta situació ha obligat a les estacions d’esquí a augmentar la despesa energètica per fer funcionar els canons de neu artificial. Cap estació del Pirineu català hagués pogut obrir aquesta temporada sense aquesta neu no caiguda del cel. Amb l’escalfament global, la pràctica d’aquests esports d’hivern començarà a ser una activitat insostenible per al medi ambient. Actualment, les estacions d’esquí catalanes tenen contractats uns 9.000 kW de potència, la mateixa energia necessària per abastir una ciutat de 15.000 persones. En els últims 10 anys, s’ha doblat el nombre de canons, passant dels 940 que hi havia l’any 1996 als 2.000 d’aquesta temporada. Alguns grups ecologistes denuncien que aquesta despesa d’energia i aigua no té justificació. Opinen que la manca de neu a les estacions incrementa l’activitat dels canons, això augmenta la despesa energètica i també les emissions de CO2, que provoca l’escalfament del planeta que, a la vegada, molts ja relacionen amb la disminució de les precipitacions de neu a l’hivern.

Aquest “suau hivern” no és exclusiu de Catalunya, sinó que també altres zones del planeta estan patint una situació similar. Una bona prova d’això ha estat el descens del preu del petroli experimentat al llarg d’aquesta darrera setmana. La caiguda ha estat del 10%, reflexe d’una menor demanda global fruit d’un hivern excepcionalment suau a l’hemisferi nord (sobretot a la costa est dels Estats Units), d’una desacceleració econòmica en els grans països consumidors i del consegüent increment de les existències. El preu actual és d’uns 55 dòlars per barril, un 25% menys que els màxims de 78,50 dòlars assolits a finals de juliol. La temperatura a l’hemisferi nordamericà està vuit graus per sobre de la mitja habitual per aquestes dates. Sense abonar la hipòtesi del canvi climàtic, l’escalfament del planeta esdevé ja com una hipòtesi de treball en els mercats.

El Servei Meteorològic Britànic ha assegurat fa pocs dies que aquest any serà el més calorós des del 1659. Els meteoròlegs estan convençuts de que l’efecte combinat de El Niño, els gasos d’efecte hivernacle i els canvis en l’activitat solar faran que les temperatures assoleixin un nou rècord a tot el planeta. Hi ha un 60% de probabilitat de que el 2007 sigui el més calorós a nivell global i superi el rècord establert el 1998. La temperatura mitja del planeta augmentarà aquest any 0,54 graus respecte al període comprès entre 1961 i 1990. Aquesta pujada farà que la temperatura de la Terra durant el 2007 arribi als 14,54 graus, una xifra rècord, front als 14,52 graus de 1998. Les prediccions han estat realitzades per Hadley Center, de la Oficina Meteorològica, i la Universitat de East Anglia. El marge d’error durant els últims set anys ha estat de 0,06 graus.

Encara queden moltes setmanes d’hivern per endavant. El fred i la neu acabaran arribant, tal i com succeeix cada any. Però una vegada més tindrem la sensació de que el règim estacional està alterat, amb uns hiverns més suaus i amb uns estius que tendeixen a perllongar-se en el calendari.

Elaboració pròpia a partir d'informacions publicades a La Vanguardia.
Imatges procedents de Google Images.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP