Temperatura de l'aigua del mar

30 de març del 2006

El mar Mediterrani juga un paper força important en el clima i en els tipus de fenòmens meteorològics que tenen lloc a casa nostra. La seva temperatura condiciona, per exemple, el règim de les brises i la formació de les boires costaneres. El seu efecte termorregulador provoca una suavització de les temperatures a tota la façana litoral. I quan arriba la tardor, es converteix en un dels principals ingredients que poden donar lloc a grans aiguats.

A finals de l'any 1999 vaig començar a mesurar la temperatura superficial de l'aigua del mar, concretament a la comarca del Garraf. Durant més de tres anys i mig vaig estar prenent una mesura a la setmana. Des de la passada tardor, he reprès les observacions, però aquest cop, a la platja de la Barceloneta de Barcelona. Podeu consultar les dades de cada setmana clickant
aquí.

A Catalunya, les observacions de referència de la temperatura de l'aigua del mar són les realitzades per en Josep Pascual, l'observador meteorològic de l'Estartit (Baix Empordà). Des de fa més de 30 anys, en Josep pren la temperatura, a diverses profunditats, a una milla a llevant de les illes Medes. Les dades estan consultables en aquest
enllaç.

Read more...

Notícies breus II

28 de març del 2006

Eclipsi parcial de Sol
Demà, 29 de març, es produirà un eclipsi total de Sol que serà visible a una estreta franja que travessa bona part del planeta. L'ombra de la Lluna tocarà la Terra a l'est del Brasil i creuarà l'Atlàntic, el nord d'Àfrica i l'Àsia Central, on l'eclipsi finalitzarà a la caiguda de la tarda a la Mongolia més occidental. L'eclipsi serà parcial a una franja molt més ampla que inclou els dos terços septentrionals d'Àfrica, Europa i Àsia central.

A Barcelona, l'eclipsi començarà a les 11:21 hores del matí. El màxim enfosquiment, que serà d'un 32,5%, tindrà lloc a les 12:21 hores. A les 13:23 hores finalitzarà la parcialitat.

El Departament d'Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona disposa d'una web amb molta informació sobre el fenomen i a través de la qual es podrà seguir en directe. Cliqueu
aquí.

Groenlandia pateix terratrèmols de gel
El diari La Vanguardia publicava fa uns dies una interessant notícia en la relació a una investigació recentment apareguda a la revista Science. Es tracta d'un estudi que relaciona l'escalfament global, el desglaç dels glaciars i els terratrèmols. A l'illa de Groenlandia han pogut comprovar com blocs de gel de la mida de Manhattan cauen desenes de metres en segons i alliberen tanta energia com un sisme de magntitud 5. Podeu llegir la notícia
aquí.

Ambient de primavera
Des d'aquest passat cap de setmana, el temps està sent plenament primaveral. Les temperatures han experimentat un marcat ascens, especialment les màximes. A més a més, avui dimarts ha bufat el vent de ponent, amb alguns cops moderats al centre del dia. Aquest vent arriba sec i reescalfat a la línia de la costa. A Barcelona, la màxima ha pujat fins als 22ºC i la humitat relativa ha baixat fins al 21%. Durant els propers dies es mantindrà el temps estable, amb la presència d'alguns intervals de núvols prims. Les temperatures encara pujaran més, circunstància que podria provocar la formació de boirines o bancs de boira arran de costa. En cas de que això passi, l'ambient serà fresc i humit.

Read more...

Canvi d'hora

24 de març del 2006

La matinada del proper diumenge, 26 de març, començarà l'horari d'estiu. Els rellotges hauran d'avançar-se una hora: a les 2.00 hores seran les 3.00 hores, en compliment de la directiva comunitària que regeix el denominat "canvi d'hora" i que afecta a tots els països membres de la Unió Europea.

Segons estimacions del Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE), a Espanya l'estalvi en il·luminació en el sector domèstic, per el canvi d'hora, pot representar el 5%. Aquesta reducció té lloc durant els mesos que té efecte el canvi d'hora, és a dir, des de finals de març fins a finals d'octubre.

Aquest canvi d'hora es va començar a generalitzar, encara que de forma desigual, a partir de 1974, quan es va produir la primera crisi del petroli, i alguns països van decidir avançar els seus rellotges per poder aprofitar millor la llum del sol i consumir així menys electricitat en il·luminació. S'aplica com a directiva des de 1981 i ha estat renovada successivament cada quatre anys.

Independentment del canvi d'hora, el IDAE recomana que tots els ciutadans contribueixin a l'estalvi d'energia, fent-ne un ús intel·ligent de la il·luminació a les nostres llars: seguir determinades pautes pot permetre'ns, sense renunciar al confort, estalviar fins a 100 euros a l'any, a més a més d'evitar emissions contaminants a l'atmosfera.

Read more...

Dia Meteorològic Mundial

23 de març del 2006

Avui dijous s'ha celebrat, com cada any, el Dia Meteorològic Mundial, que conmemora l'aniversari del naixement de la Organització Meteorològica Mundial (OMM), creada el 1950 com a organisme internacional que agrupa i coordina els Serveis Meteorològics d'arreu del món. Cada any, l'OMM dedica aquest dia a algun tema d'actualitat relacionat amb el món de la meteorologia. El lema d'enguany és: Previsió i mitigació de desastres naturals.

Per segona vegada, la celebració s'ha preparat conjuntament entre el Centre Meteorològic Territorial a Catalunya de l'INM i el Servei Meteorològic de Catalunya, dins el marc de col·laboració que s'ha instaurat entre ambdues institucions.

L'acte ha tingut lloc a l'Auditori Winterthur, situat a l'avinguda Diagonal de Barcelona. Allí ens hem aplegat unes 310 persones: professionals del món de la meteo, homes i dones del temps, aficionats, estudiants universitaris, ... Després d'un seguit de discursos per part de les autoritats presents, s'han entregat els diplomes de l'INM als col·laboradors distingits de l'any. A continuació, la Dra. Maria del Carmen Llasat ha pronunciat la conferència que portava per títol: "Catalunya, un país d'elevat risc meteorològic?" Les inundacions, les calamarsades i els incendis forestals han estat tres exemples de fenòmens adversos que pateix el nostre país. No podem lluitar contra la natura, però podem millorar factors com la vulnerabilitat i l'exposició al risc per evitar greus danys. Cal aprofundir el nostre coneixement en aquesta vessant, per reduir el nombre de víctimes mortals durant els propers anys, tant a escala local com global.

Tot seguit hem gaudit d'un petit concert a càrrec del Conservatori Municipal de Música de Barcelona. I per acabar, hem près un refrigeri molt ben assortit, que ens ha permès retrobar-nos i xerrar amb les nostres amistats del món de la meteo.

Read more...

Finalitza "Visions de la ciència"

22 de març del 2006

Dilluns al vespre va finalitzar una nova edició del cicle de conferències "Visions de la ciència", que durant els mesos de febrer i març ha tingut lloc a diverses biblioteques públiques de Barcelona. La meteorologia i la climatologia han estat els dos temes principals. Canvi climàtic, inundacions, sequeres, escalfament global, ... són alguns dels conceptes que s'han tractat al llarg de les diverses xerrades. L'assistència ha estat notable, omplint-se gairebé sempre les aules o sales d'actes on hi tenien lloc, amb un públic de totes les edats, interessat per aquests temes de tanta actualitat, i amb ganes de resoldre dubtes i d'aprendre coses noves.

L'última conferència va anar a càrrec de la meteoròloga de TV3, Mònica López. Portava com a títol "Meteorologia de butxaca", i durant pràcticament una hora, ens va explicar com funcionava l'atmosfera, els tipus de núvols, algunes pistes per preveure el temps a través de l'observació del cel, i va fer una petita introducció als models numérics, que són una de les eines bàsiques per fer la previsió del temps. Va ser una xerrada molt anema i entenedora.

A la sortida, la Mònica va acceptar fer-se una fotografia de record amb nosaltres. D'esquerra a dreta, en Luis (gràcies per enviar-me la foto), la Mònica, en Josep Maria i un servidor.


Read more...

Ja és primavera !!!

20 de març del 2006

Avui al vespre, a les 19 hores i 26 minuts, ha començat la primavera astronòmica. Aquest equinocci marca l'inici de la nova estació, que finalitzarà el proper 21 de juny, amb el solstici d'estiu.

Aquest any ha arribat el dia 20 i com passa amb totes les estacions, l'inici no s'escau en un dia fix. L'arribada d'aquesta estació ve precedida d'un seguit de senyals que adverteixen de l'arribada de l'estació de la regeneració de la vida, del despertar de la natura després del fred hivernal. El color de la natura es desperta i va prenent vida; aquesta és l'època del reverdiment dels camps, de la florida de les plantes i sobretot del bon temps.

Durant les últimes jornades el temps ha estat força "primaveral". No tant pel que fa a les temperatures, que encara es mantenen fresques, sinó per la variabilitat. La nuvolositat ha estat abundant, amb alguns ruixats irregulars i intermitents. Aquesta situació es mantindrà durant els propers dies, amb un temps canviant i amb un ambient frescot. A finals de setmana, el sol sembla que guanyarà terreny i que les temperatures experimentaran un clar ascens.

La primavera d'enguany comença amb millors perspectives que la de l'any passat, quan estàvem immersos en una forta sequera. La darrera tardor i el passat mes de gener van ser plujosos, fent que actualment les reserves d'aigua de les conques internes catalanes hagin augmentat fins gairebé el 70%. I ben aviat s'iniciarà el desglaç de les neus del Pirineu, on s'han acumulat importants gruixos. Aquesta gran quantitat d'aigua farà baixar ben plens els rius pirinencs, augmentant encara més el nivell dels embassaments. Tot i això, no s'ha d'abaixar la guàrdia, i cal seguir estalviant aigua. A més a més, cal que continuï plovent durant els propers mesos, ja que aquestes pluges seran vitals per l'agricultura i per als boscos, ja que d'aquesta forma disminuirà el risc d'incendis del nostre país de cara a l'estiu.

Read more...

Eclipsi penombral de Lluna

14 de març del 2006

Encara que es tracta d'un fenomen astronòmic, la meteorologia hi juga un paper important, ja que depenent de l'estat del temps, podrà ser o no observat. Durant la propera nit-matinada tindrà lloc un eclipsi penombral de Lluna, visible a Catalunya.

A continuació adjunto l'horari (en hora solar) per la ciutat de Barcelona:

-Entrada de la Lluna a la penombra, el dia 14, a les 21 h. 24 min.
-Màxim de l'eclipsi penombral, el dia 14, a les 23 h. 47 min..
-Sortida de la Lluna de la penombra, el dia 15, a les 2 h. 11 min.

Existeixen tres tipus d'eclipsis lunars:

-Total: quan la Lluna es troba totalment dins del con d'ombra (L2).
-Parcial: quan la Lluna es troba només parcialment dins del con d'ombra (L1).
-Penombral: quan la Lluna es troba parcial o totalment dins de la corona penombral que envolta a la zona d'ombra (L3).

I el proper 29 de març, eclipsi total de Sol, visible com a parcial a Catalunya.

Read more...

Dia gris i fred a la costa

13 de març del 2006

Tal i com indicaven els models meteorològics del cap de setmana, avui ha estat un dia ennuvolat i amb un ambient fred a molts punts de la meitat est de Catalunya. Durant la matinada, els intervals de núvols baixos s'han anat extenent per totes les comarques del litoral i prelitoral, i inclús han arribat fins al centre del país. A primera hora del matí s'han escapat quatre gotes a Barcelona, però en d'altres punts, com a Barberà del Vallès, s'ha arribat a mullar el terra.

En aquesta època de l'any (març-abril), quan arriben masses d'aire càlid en superficie, aquestes entren en contacte amb l'aigua del mar, que encara es manté freda. Aquesta diferència de temperatures, afavorida per lleugers vents de component marítima, provoca que el vapor d'aigua es condensi i acabi formant núvols baixos a bona part de la façana litoral.

La situació d'avui dilluns ha estat marcada per la presència d'altes pressions, amb vents febles del sector est sobre la costa. A uns 850 hPa, la temperatura sobre Barcelona era d'uns 4ºC; en canvi sobre Marsella era d'uns 0ºC i damunt de Suïssa, fruit d'una irrupció d'aire fred continental, era d'uns -10ºC. Tot plegat a donat lloc a la formació d'aquesta nuvolositat.

Després d'un cap de setmana assolellat i suau, avui hem patit un retorn a l'hivern. Les temperatures han baixat força. A Barcelona s'ha arribat, depenent del barri, als 11-12ºC de màxima, mentre que ahir vam tenir 17ºC. En d'altres localitats, el descens ha estat més notable. A Collbató, al Baix Llobregat, la màxima ha baixat 12ºC (ahir 21ºC / avui 9ºC). Però al Pirineu i a l'interior, les màximes s'han pogut enfilar fins al llindar dels 20ºC.

Durant bona part de dimarts persistiran aquests intervals de núvols baixos. Al final del dia podrien trencar-se o ser menys espesos. En dies posteriors no acabarà de fer net. Podríem tenir més estones de sol, però acompanyades d'aquests estrats en punts de la costa. A finals de setmana, la nuvolositat podria augmentar de nou, fins i tot amb algunes precipitacions durant el cap de setmana.

Read more...

Aires de primavera

11 de març del 2006

La floració dels ametllers, l'arribada d'aus migratòries i l'ascens de les temperatures són símptomes que al llarg dels últims dies han anat posant de manifest l'imminent inici de la primavera.

Entre dimecres i dijous, l'efecte dels vents aponentats va provocar que les temperatures experimentessin una notable pujada. A la costa, els valors mínims van situar-se per sobre dels 10 graus, i les màximes, van superar els 20ºC. Sens dubte, van destacar els 29ºC que es van assolir dijous a Alacant, fent que moltes platges s'omplissin.

Però durant les últimes hores hem tingut un canvi de temps, marcat per un descens de la temperatura, pel vent i les nevades. La matinada de dissabte ha estat especialment ventosa a bona part del país, amb algunes ràfegues de vent que feia més de 10-15 anys que no s'assolien.

184 km/h Montcaro
155 km/h Mas de Barberans
142 km/h Sant Martí Sarroca
142 km/h Vendrell-nucli
138 km/h el Perelló
123 km/h Roda de Barà
122 km/h l'Estartit
118 km/h Font Rubí
118 km/h Portbou
109 km/h La Nou de Gaià
108 km/h Vilafranca del Penedès
107 km/h l'Escala
106 km/h Valls
106 km/h Cambrils
106 km/h Polinyà
104 km/h Tortosa
103 km/h Gavà
98 km/h Cunit
96 km/h Riudoms
92 km/h Verges
90 km/h Sant Cugat Sesgarrigues
90 km/h l'Arboç
90 km/h Barcelona-Diagonal
89 km/h Tarragona-Serrallo
85 Km/h Barcelona-Sant Andreu
81 km/h Sant Pere de Ribes
80 km/h Darnius
79 km/h La Beguda Alta
77 km/h Girona

La neu també ha estat la protagonista al Pirineu. Els gruixos més importants, d'entre 30 i 70 cm, s'han registrat a la seva vessant nord, però la nevada també ha caigut en punts de la vessant sud, tal i com ha succeït en localitats com ara Sort, capital del Pallars Jussà. A Andorra la nevada ha estat espectacular, amb gruixos que puntualment han arribat fins als 90 cm. La neu ha provocat problemes en la circulació viària, i inclús algunes estacions d'esquí han hagut de tancar a causa de la neu i el torb.

A continuació trobareu un
enllaç cap a un reportatge fotogràfic d'un fòrum de meteorologia francès, on es pot comprovar la difícil tasca de treure un cotxe colgat sota 2-3 metres de neu, a la zona del massís central. Impressionants imatges!!!

De cara als propers dies, els models meteorològics ens indiquen que el temps serà estable, amb domini del sol i amb un progressiu ascens de les temperatures. No obstant, crec que existeix la possibilitat de que en punts de la costa es formin alguns bancs de núvols baixos-boires, com a conseqüència del contrast de temperatures, entre l'aire i el mar. Aquest fenomen acostuma a produir-se en aquesta època de l'any, fent que a la façana litoral l'ambient es mantingui més fresc i humit respecte a d'altres punts de Catalunya.

Read more...

IX Setmana Catalana de Meteorologia (del 18 al 25 de març)

5 de març del 2006

L'Associació Catalana d'Observadors Meteorològics, ACOM, organitza per novè any la Setmana Catalana de Meteorologia, METEOCAT 2006, amb intenció de reunir a persones interessades pel món de la meteorologia. Des del simple aficionat fins a professors universitaris, passant per estudiants, pagesos, pastors...

METEOCAT 2006 us convida a participar en les diverses conferències i ponències sobre el vent, així com a l'exposició del concurs de fotografia meteorològica, FOTOMET 2006, en un entorn tan privilegiat i entranyable com és l'Observatori Fabra de Barcelona.

Un dels objectius de l'ACOM és impulsar i donar a conèixer la meteorologia i les persones que treballen o han treballat en aquesta ciència. En aquest sentit convoquem el sisè Concurs de Treballs Meteorològics.

DISSABTE 18 DE MARÇ
OBSERVATORI FABRA DE BARCELONA


9,30: Recepció i benvinguda
10,00: XERRADA: ELS HURACANS (Dr. Javier Martín Vide, UB)
10.45: PONÈNCIES DEL VENT (I): A càrrec dels socis
11,30: XERRADA: LA TEMPESTA TROPICAL DELTA (Francisco Martín León, INM)
13,00: DINAR: Pica-pica meteorològic

15,00: Tallers paral·lels:
OPCIÓ A: Construcció d'aparells senzills de mesura del vent
OPCIÓ B: Experiments sobre la pressió atmosfèrica
16,00: XERRADA: ELS TORNADOS (Joan Arús, CMTC)
16,45: XERRADA: EL VENT COM A ELEMENT ENERGÈTIC (Joan Aymamí, Meteosim)
17,30: REFRIGERI
17,45: PONÈNCIES DEL VENT (II): A càrrec dels socis
18,30: Entrega de premis Fotomet 2006
19,00: Visita guiada a l'Observatori Fabra, i cloenda de la jornada

PREUS
La inscripcio té un preu únic de 10 euros, que inclou la documentació de les xerrades i ponències, el darrer exemplar de la revista PENELL, els refrigeris i el dinar pica-pica meteorològic. Cal confirmar i reservar plaça al telèfon 666.525.559 o al e-mail:
correu_acom@yahoo.es. Hi ha 50 places.

Read more...

Calendari 2006

4 de març del 2006

La meteorologia i l'astronomia són dues ciències que, en certa manera, mantenen una estreta relació. Els meteoròlegs mirem al cel per saber quin temps està fent o busquem indicis del que farà durant les properes hores o dies. Els astrònoms també miran al cel, però molt més enllà, gairebé fins a l'infinit. Sens dubte, per a una bona observació de l'espai, cal que les condicions meteorològiques siguin óptimes, amb poc vent, baixa humitat, bona visibilitat i cel serè.

La meteorologia també depèn dels astres. El Sol és el motor principal de l'atmosfera; el propi moviment de la Terra i el de la Lluna i, inclús, els eclipsis provoquen variacions en algunes variables físiques que són detectades pels diferents sensors meteorològics. Els diferents fenòmens que tenen lloc a la troposfera depenen també de l'estació de l'any en què ens trobem.

A continuació apareixen els principals esdeveniments que tindran lloc durant l'any en curs. D'aquesta manera els podreu consultar en qualsevol moment a través d'aquest blog.

PRINCIPI DE LES ESTACIONS:

Primavera: el dia 20 de març, a les 6 h. 26 min. de la tarda.
Estiu: el dia 21 de juny, a les 12 h. 26 min. de la tarda.
Tardor: el dia 23 de setembre, a les 4 h. 3 min. de la matinada.
Hivern: el dia 22 de desembre, a les 0 h. 22 min. de la matinada.


ECLIPSIS:

14-15 de març: Eclipsi penombral de Lluna, visible a Catalunya. Entrada de la Lluna a la penombra, el dia 14 a les 9 h. 23,6 min. de la nit. Màxim de l'eclipsi penombral, el dia 14 a les 11 h. 47,4 min. de la nit. Sortida de la Lluna de la penombra, el dia 15 a les 2 h. 11,2. min de la matinada.
29 de març: Eclipsi total de Sol, visible com a parcial a Catalunya. Les dades per a la ciutat de Barcelona són: Primer contacte a les 9 h. 21 min. 36,4 s. del matí. Màxim de l'eclipsi a les 10 h. 21 min. 27,7 s. Percentatge màxim eclipsat: 43,3%. Últim contacte a les 11 h. 23 min. 26,1 s.
7 de setembre: Eclipsi parcial de Lluna, visible a Catalunya. Entrada a la penombra a les 4 h. 44,0 min. Entrada a l'ombra a les 6 h. 5,7 min. Mínim de l'eclipsi a les 6 h. 51,2 min. Sortida de l'ombra a les 7 h. 36,8 min. Sortida de la penombra a les 8 h. 58,5 min. A Catalunya la Lluna sortirà ja en part eclipsada.
22 de setembre: Eclipsi anular de Sol, no visible a Catalunya.
8 de novembre: Trànsit de mercuri per davant del disc solar, no visible a Catalunya.


VISIBILITAT DELS PLANETES

VENUS: Els primers dies de gener es veurà poca estona, com a estel del capvespre. Des de mitjans de gener es veurà a llevant com a estel del matí, fins a la fi d'octubre, en que serà invisible. El mes de novembre tornarà a aparèixer com a estel del capvespre.
MART: Des de gener fins a setembre el planeta es veurà des de la posta del Sol fins a seva desaparició per occident. Com que cada dia el planeta es pondrà més aviat, el temps de visibilitat s'anirà escurçant. El mes d'octubre deixarà d'ésser visible i pel novembre apareixerà a llevant una estona abans de sortir el Sol.
JUPITER: Al principi de l'any Júpiter serà visible les últimes hores de la nit (des de la seva aparició per l'horitzó fins a la sortida del Sol). Com que cada dia surt més aviat, anirà augmentant el temps de visibilitat i, a final d'abril, serà visible tota la nit. Però a partir del mes de maig, com que el planeta es pon cada dia més aviat, s'anirà reduint el temps en que serà visible. El mes de novembre només es veurà una estona molt curta després de la posta del Sol. I el mes de desembre apareixerà per llevant poc abans de sortir el Sol.
SATURN: El mes de gener Saturn serà visible tota la nit. A partir de febrer, el planeta es pondrà cada dia més aviat i la seva visibilitat s'anirà reduint fins que, a final de juliol, només es veurà durant un temps molt curt després de la posta del Sol. A partir del mes d'agost el planeta començarà a ésser visible abans de sortir el Sol i el temps de visibilitat anirà augmentant a mesura que el planeta vagi avançant l'hora de sortida per l'horitzó de llevant

Font de les dades: Calendari del Pagesos 2006

Read more...

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP