Calendari 2006

4 de març del 2006

La meteorologia i l'astronomia són dues ciències que, en certa manera, mantenen una estreta relació. Els meteoròlegs mirem al cel per saber quin temps està fent o busquem indicis del que farà durant les properes hores o dies. Els astrònoms també miran al cel, però molt més enllà, gairebé fins a l'infinit. Sens dubte, per a una bona observació de l'espai, cal que les condicions meteorològiques siguin óptimes, amb poc vent, baixa humitat, bona visibilitat i cel serè.

La meteorologia també depèn dels astres. El Sol és el motor principal de l'atmosfera; el propi moviment de la Terra i el de la Lluna i, inclús, els eclipsis provoquen variacions en algunes variables físiques que són detectades pels diferents sensors meteorològics. Els diferents fenòmens que tenen lloc a la troposfera depenen també de l'estació de l'any en què ens trobem.

A continuació apareixen els principals esdeveniments que tindran lloc durant l'any en curs. D'aquesta manera els podreu consultar en qualsevol moment a través d'aquest blog.

PRINCIPI DE LES ESTACIONS:

Primavera: el dia 20 de març, a les 6 h. 26 min. de la tarda.
Estiu: el dia 21 de juny, a les 12 h. 26 min. de la tarda.
Tardor: el dia 23 de setembre, a les 4 h. 3 min. de la matinada.
Hivern: el dia 22 de desembre, a les 0 h. 22 min. de la matinada.


ECLIPSIS:

14-15 de març: Eclipsi penombral de Lluna, visible a Catalunya. Entrada de la Lluna a la penombra, el dia 14 a les 9 h. 23,6 min. de la nit. Màxim de l'eclipsi penombral, el dia 14 a les 11 h. 47,4 min. de la nit. Sortida de la Lluna de la penombra, el dia 15 a les 2 h. 11,2. min de la matinada.
29 de març: Eclipsi total de Sol, visible com a parcial a Catalunya. Les dades per a la ciutat de Barcelona són: Primer contacte a les 9 h. 21 min. 36,4 s. del matí. Màxim de l'eclipsi a les 10 h. 21 min. 27,7 s. Percentatge màxim eclipsat: 43,3%. Últim contacte a les 11 h. 23 min. 26,1 s.
7 de setembre: Eclipsi parcial de Lluna, visible a Catalunya. Entrada a la penombra a les 4 h. 44,0 min. Entrada a l'ombra a les 6 h. 5,7 min. Mínim de l'eclipsi a les 6 h. 51,2 min. Sortida de l'ombra a les 7 h. 36,8 min. Sortida de la penombra a les 8 h. 58,5 min. A Catalunya la Lluna sortirà ja en part eclipsada.
22 de setembre: Eclipsi anular de Sol, no visible a Catalunya.
8 de novembre: Trànsit de mercuri per davant del disc solar, no visible a Catalunya.


VISIBILITAT DELS PLANETES

VENUS: Els primers dies de gener es veurà poca estona, com a estel del capvespre. Des de mitjans de gener es veurà a llevant com a estel del matí, fins a la fi d'octubre, en que serà invisible. El mes de novembre tornarà a aparèixer com a estel del capvespre.
MART: Des de gener fins a setembre el planeta es veurà des de la posta del Sol fins a seva desaparició per occident. Com que cada dia el planeta es pondrà més aviat, el temps de visibilitat s'anirà escurçant. El mes d'octubre deixarà d'ésser visible i pel novembre apareixerà a llevant una estona abans de sortir el Sol.
JUPITER: Al principi de l'any Júpiter serà visible les últimes hores de la nit (des de la seva aparició per l'horitzó fins a la sortida del Sol). Com que cada dia surt més aviat, anirà augmentant el temps de visibilitat i, a final d'abril, serà visible tota la nit. Però a partir del mes de maig, com que el planeta es pon cada dia més aviat, s'anirà reduint el temps en que serà visible. El mes de novembre només es veurà una estona molt curta després de la posta del Sol. I el mes de desembre apareixerà per llevant poc abans de sortir el Sol.
SATURN: El mes de gener Saturn serà visible tota la nit. A partir de febrer, el planeta es pondrà cada dia més aviat i la seva visibilitat s'anirà reduint fins que, a final de juliol, només es veurà durant un temps molt curt després de la posta del Sol. A partir del mes d'agost el planeta començarà a ésser visible abans de sortir el Sol i el temps de visibilitat anirà augmentant a mesura que el planeta vagi avançant l'hora de sortida per l'horitzó de llevant

Font de les dades: Calendari del Pagesos 2006

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP