Temperatura de l'aigua del mar

30 de març del 2006

El mar Mediterrani juga un paper força important en el clima i en els tipus de fenòmens meteorològics que tenen lloc a casa nostra. La seva temperatura condiciona, per exemple, el règim de les brises i la formació de les boires costaneres. El seu efecte termorregulador provoca una suavització de les temperatures a tota la façana litoral. I quan arriba la tardor, es converteix en un dels principals ingredients que poden donar lloc a grans aiguats.

A finals de l'any 1999 vaig començar a mesurar la temperatura superficial de l'aigua del mar, concretament a la comarca del Garraf. Durant més de tres anys i mig vaig estar prenent una mesura a la setmana. Des de la passada tardor, he reprès les observacions, però aquest cop, a la platja de la Barceloneta de Barcelona. Podeu consultar les dades de cada setmana clickant
aquí.

A Catalunya, les observacions de referència de la temperatura de l'aigua del mar són les realitzades per en Josep Pascual, l'observador meteorològic de l'Estartit (Baix Empordà). Des de fa més de 30 anys, en Josep pren la temperatura, a diverses profunditats, a una milla a llevant de les illes Medes. Les dades estan consultables en aquest
enllaç.

1 comentarios:

Pacomet ha dit...

Realment és molt important als fenòmens que tenim al Mediterrani, però no només la de davant de casa nostra sino la de tota la conca occidental del Mediterrani. No oblidem que la massa d'aire pot fer recorreguts grans per dalt de la mar abans d'arribar a la nostra costa.

Ànim en eixes mesures, algun dia podràn fer un paper en alguna investigació com la de tants altres observadors que ajuden a que avance aquesta ciència.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP