Aires de primavera

11 de març del 2006

La floració dels ametllers, l'arribada d'aus migratòries i l'ascens de les temperatures són símptomes que al llarg dels últims dies han anat posant de manifest l'imminent inici de la primavera.

Entre dimecres i dijous, l'efecte dels vents aponentats va provocar que les temperatures experimentessin una notable pujada. A la costa, els valors mínims van situar-se per sobre dels 10 graus, i les màximes, van superar els 20ºC. Sens dubte, van destacar els 29ºC que es van assolir dijous a Alacant, fent que moltes platges s'omplissin.

Però durant les últimes hores hem tingut un canvi de temps, marcat per un descens de la temperatura, pel vent i les nevades. La matinada de dissabte ha estat especialment ventosa a bona part del país, amb algunes ràfegues de vent que feia més de 10-15 anys que no s'assolien.

184 km/h Montcaro
155 km/h Mas de Barberans
142 km/h Sant Martí Sarroca
142 km/h Vendrell-nucli
138 km/h el Perelló
123 km/h Roda de Barà
122 km/h l'Estartit
118 km/h Font Rubí
118 km/h Portbou
109 km/h La Nou de Gaià
108 km/h Vilafranca del Penedès
107 km/h l'Escala
106 km/h Valls
106 km/h Cambrils
106 km/h Polinyà
104 km/h Tortosa
103 km/h Gavà
98 km/h Cunit
96 km/h Riudoms
92 km/h Verges
90 km/h Sant Cugat Sesgarrigues
90 km/h l'Arboç
90 km/h Barcelona-Diagonal
89 km/h Tarragona-Serrallo
85 Km/h Barcelona-Sant Andreu
81 km/h Sant Pere de Ribes
80 km/h Darnius
79 km/h La Beguda Alta
77 km/h Girona

La neu també ha estat la protagonista al Pirineu. Els gruixos més importants, d'entre 30 i 70 cm, s'han registrat a la seva vessant nord, però la nevada també ha caigut en punts de la vessant sud, tal i com ha succeït en localitats com ara Sort, capital del Pallars Jussà. A Andorra la nevada ha estat espectacular, amb gruixos que puntualment han arribat fins als 90 cm. La neu ha provocat problemes en la circulació viària, i inclús algunes estacions d'esquí han hagut de tancar a causa de la neu i el torb.

A continuació trobareu un
enllaç cap a un reportatge fotogràfic d'un fòrum de meteorologia francès, on es pot comprovar la difícil tasca de treure un cotxe colgat sota 2-3 metres de neu, a la zona del massís central. Impressionants imatges!!!

De cara als propers dies, els models meteorològics ens indiquen que el temps serà estable, amb domini del sol i amb un progressiu ascens de les temperatures. No obstant, crec que existeix la possibilitat de que en punts de la costa es formin alguns bancs de núvols baixos-boires, com a conseqüència del contrast de temperatures, entre l'aire i el mar. Aquest fenomen acostuma a produir-se en aquesta època de l'any, fent que a la façana litoral l'ambient es mantingui més fresc i humit respecte a d'altres punts de Catalunya.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP