Sequera i molta calor

30 de juny del 2006

Avui divendres finalitza el mes de juny i arribem a l'equador de l'any. I ho farem immersos en una situació meteorològica marcada per la calor i la sequera. Els primers dies de la setmana van estar marcats per les tempestes, tot i que a Catalunya tant sols van afectar a algunes comarques del Pirineu i de les terres de l'Ebre. Des del passat mes de gener que no plou amb ganes i de forma general. Cinc mesos de precipitacions molt minses, que de nou han fet reaparèixer en els mitjans de comunicació els titulars que parlen de sequera. Al barri de Sants de Barcelona tan sols es porten recollits, en tot l'any, 162 mm. La situació s'agreuja cada dia que passa, i més ara, que ens acostem a la canícula. Si aquest estiu es comporta de forma "normal", durant els propers mesos no tindrem gaires precipitacions, tret de la zona pirinenca, on justament ara és l'época de l'any en que més plou, gràcies a les típiques tempestes de tarda.

Les reserves d'aigua disminueixen, i a les terres de Ponent veuen perillar les collites de regadiu, ja que potser no arribarà l'aigua per abastir tots els canals de reg. Si l'estiu acaba sent sec, esperem que la propera tardor torni a ser plujosa, perquè sinó la situació serà crítica.

Pel que fa a les temperatures, aquestes han experimentat un notable augment durant les últimes jornades. A la costa, les nits ja són plenament tropicals, amb mínimes molt per sobre del llindar dels 20ºC. I de día, les màximes tirem cap amunt. Ahir mateix, la màxima que vaig registrar va ser de 32,9ºC, la més alta del que portem d'any. A més de la calor, també cal afegir la xafogor, que a la costa és força acusada per efecte de la presència del mar.

Si la temperatura de l'aire puja, també ho fa la temperatura de l'aigua del mar. Ahir, a primera hora del matí, vaig mesurar 23,4ºC a la platja de la Barceloneta de Barcelona. Una setmana més, la temperatura segueix a l'alça, tot i que aquest darrer increment ha estat menor respecte setmanes anteriors.

Els mapes del temps de cara als propers dies ens indiquen que es mantindrà el temps estable i que la calor encara serà més intensa. Sota el domini de les altes pressions, una massa d'aire més càlid en alçada ens afectarà de cara al cap de setmana. El sol lluirà amb força i les temperatures seran de rigurós estiu. Les nits seran càlides i xafogoses, sobretot a la línia de la costa. De dia, la calor serà intensa, amb màximes de 30 a 35ºC al litoral i d'entre 35 i 40ºC en punts de l'interior, especialment durant la jornada de diumenge.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP