Nou hivern astronòmic

21 de desembre de 2016


Avui dimecres, a les 11:44 hora oficial peninsular, ha començat l'hivern astronòmic a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 88 dies i 23 hores. L’inici de les estacions bé donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de l'hivern, es dóna el dia en que el Sol assoleix una menor altura aparent sobre l'horitzó al migdia. Això correspon al dia de menor duració de l'any. Té lloc el solstici d'hivern. La primavera començarà el proper 20 de març de 2017.

La primera pluja de meteors important serà la de les Quadràntides, amb un màxim al voltant del 3 de gener. El dia 11 de febrer hi haurà un un eclipsi penombral de Lluna que serà visible a Amèrica, Europa, Àfrica i Àsia. El dia 26 de febrer tindrà lloc un eclipsi anular de Sol però no serà visible des de cada nostra.

Pel que fa a les prediccions estacionals, l’AEMET pronostica un hivern amb temperatures superiors a la mitjana del període de referència (1981-2000) a la meitat oriental de la península i Balears. Respecte a la precipitació, és molt probable que sigui superior a la mitjana a tota la península i Balears. En canvi, a l'arxipèlag canari no s’aprecien diferències significatives respecte a la climatologia. Com sempre, durant els propers mesos estarem molt pendents de les possibles irrupcions d'aire fred i les nevades.

Dades astronòmiques procedents del Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Fomento)
Font imatge: Picscompany

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP