Tempesta severa al Barcelonès (29-07-2014)
30 de juliol del 2014
El juliol d'enguany passarà als anuaris per una major inestabilitat atmosfèrica de l'habitual per aquestes dates i unes temperatures inferiors a la mitjana. Durant aquestes darreres setmanes hem gaudit d'un ampli ventall de fenòmens meteorològics però el d'ahir a la tarda va ser de primera categoria.
Després d'un matí encalmat, les nuvolades van crèixer amb molta força gràcies a la presència d'aire fred en altura. A primera hora de la tarda, el cel de la ciutat comtal es va anar enfosquint de nord a sud. Els núvols procedien de l'enorme enclusa d'una tempesta severa que es va formar entre el Barcelonès nord i Baix Maresme. El cumulunimbus arcus va ser de llibre i la tempesta va mostrar una rotació ciclònica, típica de les supercèl·lules.
Una tempesta d'aquesta magnitud acostuma a portar associats diversos fenòmens de temps sever. En aquesta ocasió, les rieres van baixar ben plenes entre el Masnou i Mataró provocant diversos problemes i inundacions. Els patacs d'aigua van anar acompanyats de pedregades. En algunes localitats del Maresme, els grans de gel van assolir els tres centímetres de diàmetre i les ventades van fer caure diversos arbres/palmeres. Inclús es va observar la formació d'una mànega davant les platges del Prat del Llobregat. Una tarda de les que fan afició!!!
Imatge dels radars Meteocat mostrant com la tempesta s'allunyava mar endins
L'Alfons Puertas, des de l'Observatori Fabra de Barcelona, va poder fotografiar l'espectacular tempesta amb tota la seva extensió i detall. Les imatges parlen per sí soles...
I en Jordi Campos, des del seu observatori meteorològic situat a Montbau, ha realitzat un magnífic time-lapse que permet veure l'evolució i la rotació de la possible supercèl·lula. De ben segur que aquest document ajudarà a l'estudi d'aquesta gran tempesta.
Autor fotografies: Alfons Puertas
Autor vídeo: Jordi Campos
Font imatge radar: Meteocat
0 comentarios:
Publica un comentari a l'entrada