Serà un any amb pocs huracans?

1 de juny del 2014


Avui comença la temporada 2014 d’huracans a l’Atlàntic. I segons el pronòstic elaborat pel Climate Prediction Center (CPC) de la NOAA aquesta serà una temporada gairebé normal o per sota del normal.

Les perspectives d’enguany tenen molt en compte el desenvolupament previst del fenomen d’El Niño durant l’estiu. El Niño pot provocar una major cisalladura del vent, reduint el nombre i la intensitat de les tempestes tropicals i huracans. També pot enfortir els vents alisis i augmentar l’estabilitat atmosfèrica a través de l’Atlàntic tropical, situació que dificulta la sortida d’Àfrica dels sistemes de núvols per posteriorment poden intensificar-se i esdevenir tempestes tropicals.

Per a la temporada, de sis mesos de duració, la NOAA prediu, amb una probabilitat del 70%, un total de 8 a 13 tempestes tropicals amb nom, de les quals 3 a 6 podrien convertir-se en huracans, incloent-hi d’un a dos huracans majors (categoria 3, 4 i 5). Aquests números s’acosten a la mitjana estacional (entre 1981 i 2010) de 12 tempestes amb nom i sis huracans dels quals tres són de gran intensitat. La regió d’huracans de l’Atlàntic inclou l’Oceà Atlàntic Nord, Mar Carib i Golf de Mèxic.

Les dades recollides pel CPC de la NOAA mostren que des de l’any 1995 s’ha viscut una era d’elevada activitat huracans (temporades superiors al normal en 12 dels últims 20 anys). Aquest patró d’elevada activitat quedarà compensat aquest 2014 pels impactes d’El Niño i per les temperatures més fredes de l’oceà observades durant els últims anys.

Els vint-i-un noms previstos per a les tempestes tropicals d’aquesta temporada són: Arthur, Bertha, Cristobal, Dolly, Edouard, Fay, Gonzalo, Hanna, Isaias, Josephine, Kyle, Laura, Marco, Nana, Omar, Paulette, Rene, Sally, Teddy, Vicky i Wilfred.


Font d'informació: NOAA / NASA

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP