Els primers temporals de la tardor 2011

9 de novembre de 2011

Després de la tempesta ha arribat la calma. Han estat gairebé dues setmanes ben carregades de meteorologia. La tardor avançava però amb la sensació de no haver posat el punt i final a l'estiu. Però, de cop i volta, el temps ha canviat per complet i hem pogut gaudit d'una gran varietat de fenòmens meteorològics típics d'aquesta època de l'any.

Les tan esperades pluges van començar a caure a partir del 23-24 d'octubre. Posteriorment, pausa de dos dies i segona tongada de precipitacions. Una altra treva i, entre el 2 de novembre i aquest darrer cap de setmana, tercer temporal de pluges i també de neu. En Sergi Corral ha elaborat aquest mapa amb les precipitacions recollides entre els dies 24 d'octubre i 6 de novembre de 2011. Destaquen les quantitats recollides a les comarques del nordest, especialment al nord del Ripollès i Alt Empordà.El dia 3 de novembre va ser la jornada del diluvi a la Catalunya central, sobretot a les comarques de l'Anoia i el Bages, on es van arribar a recollir fins a 203 litres per metre quadrat a Òdena. La gran quantitat d'aigua caiguda en tan poca estona va provocar nombroses incidències. Els rius i rieres van baixar ben plens d'aigua, tal i com ens mostra el següent vídeo que correspon a la Riera de Marmellar, al Pla de Manlleu, tuitejat per @rodamet.El temporal marítim també va ser notícia. A la Platja de la Barceloneta (Barcelona), les onades van superar els dos metres d'alçada, amb fort vent del sudoest. Els surfistes no van dubtar a aprofitar aquest onatge. Aquí teniu un parell de fotografies que vaig realitzar durant aquella tarda.

Aquesta situació d'inestabilitat ens ha ofert fenòmens de temps sever a diferents llocs de la Mediterrània occidental. El mateix 3 de novembre, en Rafa Vives va poder fotografiar aquest cumulonimbus arcus sobre la Ciutat de les Ciències i les Arts de València. S’aprecia amb detall la forma d’arc d’aquesta formació nuvolosa. A l’horitzó s’observen les cortines de precipitació. Una fotografia digna de ser premiada en un concurs de fotografia meteorològica.Ara ens traslladem a Palma de Mallorca. El 4 de novembre de 2011, des de les platges de la ciutat, en Luis A. Vázquez Carpio va viure l’arribada i el pas d’un gran cumulonimbus arcus. Magnífica fotografia i encara més espectacular el vídeo que va realitzar, on podem veure com avançava per la badia de Palma, amb fortes ràfegues de vent que van arribar fins als 110 quilòmetres per hora i amb intensitats de precipitació de fins a 6 litres per minut. La força de la natura en estat pur que, com acostuma a succeir en aquests casos, va provocar algunes indiciències, tal i com ens mostra en els darrers instants dels seu vídeo.

Tornem a Catalunya, concretament a la Costa Daurada. Durant la tarda del dissabte, 5 de novembre, en Crispín Parra va fer el seguiment de les importants nuvolades que es van formar, mar endins, davant de Coma-ruga (El Vendrell). Marcada inestabilitat que va donar com a resultat un nou cumulonimbus arcus i la formació de tres mànegues.

Les pluges han estat abundants, i la neu també. La nevada va ser generosa durant el cap de setmana, especialment a la vessant nord del Pirineu. Diumenge al matí, des de la webcam instal·lada al refugi d'Amitges (Pallars Sobirà), es podia veure aquest hivernal paisatge:Aquell mateix matí, en Ramon Baylina i la Conxi Ciurana van agafar el cotxe i van pujar a fotografiar la nevada des del Port de la Bonaigua. Quin canvi de paisatge en pocs dies!!! I la màquina llevaneus treballant a tot drap. Gruixos que, en molts punts del Pirineu, han superat el mig metre d'altura. Però, per exemple, al llac de Certascan la neu acumulada va superar el metre de gruix. Sense dubte ha estat la primera gran nevada de la temporada.No n'estàvem gaudint prou que la "cirereta del pastís" ha estat la formació d'un Medicane a partir de la pertorbació que ens va creuar durant el cap de setmana. Es tracta d'una borrasca amb les característiques d'una tempesta tropical, que ha donat lloc a precipitacions, forts vents i alteració de l'estat de la mar a l'àrea de les illes Balears i Golf de Lleó. Ha estat reconeguda oficialment per la NOAA i ha rebut el nom de 01M.Finalment ahir vam gaudir de moltes estones de sol. Les clarianes sobre Catalunya van permetre captar, des del satèl·lit Terra de la NASA, aquesta magnífica fotografia on podíem apreciar el Pirineu ben nevat, les boires del Pla de Lleida i la Catalunya central i el Medicane.Ara tindrem uns dies de temps relativament estable i de temperatures encara força suaus als migdies. Cal agafar forces abans de que arribi el proper temporal!


Font imatges i vídeos: Sergi Corral, Crispín Parra, Diego Lázaro, Rafa Vives, Luis A. Vázquez Carpio, CEC, Ramon Baylina i Conxi Ciurana, Sat24, NASA.

0 comentarios:

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP