Estiu 2011

21 de juny del 2011


Avui dimarts, a les 19:16 hora oficial peninsular, comença l’estiu astronòmic a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació, la més llarga des de fa uns quants segles, durarà 93 dies i 15 hores. La tardor arribarà el proper 23 de setembre.

L’inici de les estacions ve donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de l’estiu, es dóna el dia en que el Sol assoleix una altura major sobre l’horitzó. Això correspon al dia de major duració de l’any. Al voltant d’aquesta data es troben el dia en que el Sol surt més d’hora (15 de juny) i aquell en què es pon més tard (28 de juny).

Al llarg de l’estiu hi haurà un eclipsi parcial de Sol. Tindrà lloc d'1 de juliol i només serà visible al sud de l'Oceà Índic. Com cada any, al voltant del 12 d’agost podrem observar la pluja de les Persèides, la més famosa d’aquesta estació.

L'estiu arriba després d'una primera quinzena del present mes marcada per un temps força primaveral. La inestabilitat es va mantenir al llarg de moltes jornades, manifestant-se en forma de ruixats i tempestes, que localment van produir alguns aiguats, i per unes temperatures més baixes del que és habitual en aquesta època de l'any. Durant els darrers dies, l'atmosfera s'ha anat estabilitzant, amb una notable reducció de les precipitacions i un sensible ascens de les temperatures. I com serà aquest proper estiu? Novament, les diverses previsions meteorològiques estacionals realitzades pels centres de predicció no es posen d'acord entre elles. Unes previsions anuncien un estiu lleugerament plujós i amb unes temperatures al voltant de la mitjana. D'altres parlen de temperatures superiors als valors normals i no aprecien tendències significatives respecte a les precipitacions. Com sempre, ens caldrà esperar a finals de setembre per a saber quina previsió ha estat la més correcta. Per altra banda, i per segon any consecutiu, no haurem de patir per la manca d'aigua, ja que els embassaments catalans estan gairebé plens. Bon estiu!!!
Font: Elaboració pròpia, amb dades astronòmiques procedents del Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Fomento).

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP