Dies de tornados i mànegues

2 de juny del 2011

Un tornado és una columna d’aire que gira violentament i que s’estén des de la base d’un núvol de tempesta fins al terra. Es tracta d’un dels fenòmens més destructius de la natura, capaç de generar vents superiors als 400 quilòmetres per hora en casos extrems.

Els mecanismes atmosfèrics que generen els tornados no es coneixen ben bé del tot. Acostumen a formar-se relacionats amb les tempestes, quan aquestes entren en la fase de maduresa, en la qual un ràpid ascens d’aire càlid i humit del terra cap a la base del cumulonimbus allibera una gran quantitat de calor latent de la condensació de la humitat de l’aire. Un altre factor determinant és la presència de dues masses d’aire amb característiques molt diferents: una de molt càlida i humida i una altra de freda i més seca. Quan un tornado es presenta sobre el mar rep el nom de mànega, i xucla l'aigua de manera que la fa pujar fins a la base del núvol.

Durant aquestes últimes jornades, els fenòmens tornàdics han estat notícia a diversos punts del planeta. Als Estats Units segueixen en alerta per l'elevat nombre de tornados que han provocat la pèrdua de vides humanes i grans danys materials. El següent vídeo correspon als primers instants de la formació d'un tornado, a la ciutat d'Springfield. És espectacular veure com xuclava l'aigua del riu! Malahuradament, sembla que posteriorment va provocar quatre víctimes mortals.



El passat dilluns, a Nova Gales del Sud (Austràlia) van poder gravar, des d'un helicòpter, aquesta impressionant mànega, molt ben definida i a molt poca distància del litoral.



I parlant de mànegues, dimecres a la tarda es va formar una potent tempesta davant la costa del Baix Llobregat. Des de la ciutat de Badalona, l'Oriol Rodríguez va poder fotografiar com des de la base del cumulonimbus hi penjava una mànega. En aquells moments, la imatge dels radars del Meteocat mostrava una elevada reflectivitat, associada a aquest tipus de fenomen de temps sever.




Fonts: Youtube, Meteocat, Oriol Rodríguez i elaboració pròpia

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP