L'hivern truca a la porta?
24 de novembre del 2010
A poques jornades de finalitzar el mes de novembre sembla que l'hivern estigui a punt d'arribar. Baixes temperatures (amb glaçades nocturnes cada cop més generals a les comarques de l'interior i del nord del país), boires gebradores, les últimes nevades caigudes al Pirineu (amb les estacions d'esquí fabricant neu a tot drap gràcies al fred), l'arribada d'aus migratòries procedents de latituds més septentrionals,... són alguns dels elements que ens indiquen que la tardor pugui estar arribant a la seva fi.
Encara tenim molt present el record del darrer hivern, caracteritzat per la seva intensitat i durada. Al llarg de diversos mesos, els índexs AO i NAO van registrar valors negatius. L'oscil·lació àrtica (AO en anglès) és un patró dominant no estacional de pressió atmosfèrica en variacions entre el Nord i 20ºN, i es caracteritza per anomalies en la pressió d'un signe, a l'Àrtic, i anomalies de signe contrari centrades prop de 37-45ºN. L'oscil·lació de l'Atlàntic Nord (NAO en anglès) té una estreta relació amb la AO. És un fenòmen climàtic que es produeix al nord de l'oceà Atlàntic, amb fluctuacions en la diferència de pressió atmosfèrica entre la baixa islandesa i l'anticicló de les Açores. Si analitzem els valors registrats durant els últims mesos i les prediccions a una i dues setmanes vista podem veure com experimentaran una clara tendència a la baixa. Això pot fer que l'aire fred acumulat en la regió polar es desplaci cap a latituds inferiors.
Tot i que encara és aviat, si mirem les sortides de diversos models meteorològics, podrem intuir com el temps podria canviar notablement de cara a finals d'aquesta setmana i principis de la propera. Una irrupció d'aire fred procedent del nord del continent europeu farà baixar encara més les temperatures durant els propers dies. A partir de divendres, les temperatures podrien remuntar una mica, coincidint amb el possible pas, pel sud peninsular, de dues pertorbacions en direcció a la Mediterrània. El temps es podria inestabilitzar, amb l'arribada de precipitacions. Caldrà estar ben atents a com evoluciona el moviment dels diversos centres d'acció i masses d'aire en les properes actualitzacions dels models meteorològics.
Ensemble per a Barcelona (23-11-10, 12 UTC)
Font imatges: NOAA / Wetterzentrale
2 comentarios:
Els afeccionats a la meteorologia i també a l'esquí estem esperant de molt bon gran que faci molta fred! ;)
A veure que ens depara aquest proper canvi de temps. Es presenta interessant, almenys mirant els models meteorològics.
Bona méteo!
;-)
Publica un comentari a l'entrada