Temporal de llevant (26-12-2008)

26 de desembre del 2008

El Nadal d'enguany ens ha regalat un temporal de llevant de primera categoria. Després de nou dies sota el domini de l'anticicló, s'ha format una pertorbació a la mediterrània occidental, impulsant vents humits d'origen marítim, que han entrat en contacte amb una massa d'aire fred procedent de l'interior del continent. Tot plegat, ha donat lloc a una inestabilització del temps, que s'ha anat extenent de nord a sud i de llevant a ponent. A primera hora del matí han arribat les pluges a les comarques del nordest de Catalunya. Ràpidament ha baixat la cota la neu, arribat a quallar la neu a nivell del mar. Les precipitacions han guanyat extensió, a la vegada que la situació marítima empitjorava per moments. L'ambient fred regna a tot el país, accentuat per l'acció del vent, d'entre gregal i llevant, que bufa amb cops forts.

Amb el pas de les hores, les pluges s'han generalitzat a la majoria de comarques. Cap al migdia, nevava amb força a molts punts de la Catalunya central, amb una cota inferior als 400 metres. A molts punts de ponent, on portaven diverses jornades sota la boira gebradora, la neu també ha fet acte de presència. Durant la tarda, el temporal s'ha intensificat. La nevada cau amb força a moltes comarques, com ara la Garrotxa, el Ripollès, Osona o l'Urgell. Les onades ja assoleixen els 4 metres d'alçada al litoral del Maresme i del Barcelonès.

Aquest temporal es mantindrà durant els propers dies. Les precipitacions podran ser abundants en punts del litoral i prelitoral, especialment de la meitat nord, on es podran acumular quantitats superiors als 100 litres per metre quadrat. La cota de neu pujarà durant la jornada de dissabte, desapareixent de les cotes més baixes. El vent de component est seguirà bufant amb força, alterant notablement la situació marítima.

Mapa de precipitacions, 26-12-2008, 17:40 UTC (Meteoclimatic)

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP