Hivern 2008-2009

21 de desembre de 2008Avui diumenge, a les 13:04 hora oficial peninsular, ha començat l'hivern astronòmic a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 88 dies i 23 hores. L’inici de les estacions bé donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de l'hivern, es dóna el dia en que el Sol assoleix una menor altura aparent sobre l'horitzó al migdia. Això correspon al dia de menor duració de l'any. Té lloc el solstici d'hivern.

Al llarg de l'hivern hi haurà dos eclipsis. El primer eclipsi, anular de Sol, tindrà lloc el 26 de gener, i el segon, penombral de Lluna, la nit del 9 de febrer. Cap d'ells es podrà veure des des Catalunya. La primera pluja de meteors important de l'hivern és la de les Quadràntides, amb un màxim al voltant del 3 de gener.

A nivell meteorològic, encetem aquesta nova estació després de dos mesos força "hivernals". Les temperatures han estat baixes, amb diverses irrupcions d'aire fred procedent de latituds polars. Les precipitacions de neu han estat molt abundants a tot el Pirineu i Prepirineu. S'han acumulat gruixos molt importants, que garanteixen una bona reserva d'aigua de cara a la primavera. Els propers mesos acostumen a ser els més freds de l'any, quan normalment ens arriben masses d'aire fred, procedents de l'interior del continent. La neu també sol ser generosa a alta muntanya, però de vegades també apareix a cotes baixes, depenent de la situació meteorològica.

Dades astronòmiques procedents del Observatorio Astronómico Nacional
(IGN, Fomento)

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP