Gota freda a Alacant

14 d’octubre de 2007

Una "gota freda" ha provocat greus inundacions a les comarques del nord d'Alacant, amb notables pèrdues materials i la vida d'una persona. Aquest ha estat l'episodi més fort que es registrava a la regió des del 19 de setembre de 2001. Les quantitats de precipitació recollides, algunes d'elles en tan sols 12 hores, han estat espectaculars, superant-se el llindar dels 400 litres/m². Aquesta gran quantitat d'aigua, caiguda en tant poc temps, va fer que els rius, rambles i barrancs, baixessin plens d'aigua i que, en molts casos, se sortissin de mare. L'ocupació per part de l'home de la llera dels cursos fluvials i la manca de neteja dels mateixos van fer que l'aigua arrossegués de tot, com ara canyes, cotxes i altres infraestructures. Diversos ponts no van suportar la força de l'aigua que impactava sobre els seus pilars i es van esfondrar. Algunes cases s'han ensorrat i d'altres van quedar cobertes per l'aigua i el fang. Totes les localitats afectades seran declarades com a zona catastròfica.

Notícia publicada al portal de notícies Telenoticies.cat (13/10/07):

Els aiguats a València i Alacant deixen un rastre de destrosses i una víctima mortal

El fort temporal ha provocat finalment la mort d'una persona, a banda del desbordament del riu Girona, i moltes destrosses a Alacant. L'única víctima mortal ha estat una dona que va morir al Verger quan casa seva es va inundar i no en va poder sortir. L'altra dona de Tàrbena de qui s'havia informat que havia mort en no poder ser traslladada a l'hospital perquè les carreteres estaven tallades va poder ser evacuada a un centre sanitari de Vila Joiosa, segons que ha confirmat el conseller de Governació del govern valencià, Serafín Castellano.

Les pluges excepcionals d'aquest divendres al País Valencià han sorprès diverses comarques del nord d'Alacant amb 400 litres d'aigua per metre quadrat, que han provocat destrosses i inundacions. Una àvia de 90 anys ha mort ofegada al Verger, quan casa seva s'ha inundat. En canvi, la dona malalta que teòricament havia perdut la vida en no poder ser traslladada a un centre sanitari es troba amb vida.

Un càmping desallotjat, cases amb els baixos inundats i una gran quantitat de vehicles inutilitzats per l'aigua, a més de múltiples infraestructures greument afectades és el que va deixar la tempesta a la Marina Alta.

Al municipi del Verger s'ha ensorrat un edifici de tres plantes, a tocar del riu Girona, per l'efecte del desbordament. Els inquilins de l'habitatge els han rescatat del terrat abans del sinistre. La força de l'aigua del Girona també s'ha endut un pont a Beniarbeig.

A l'Atzúvia, el panorama ha estat molt semblant, com també al municipi del costat, a Pego, on s'ha batut el rècord de precipitació, 407 litres per metre quadrat en les últimes 24 hores.
A l'altura d'Oliva, la Guàrdia Civil va tallar la carretera nacional 332 perquè l'aigua la va fer intransitable. Els càmpings van ser un dels punts que es va vigilar de més a prop i alguns van quedar aïllats per l'aigua.

A la costa, a la ciutat de Dénia, ahir a la tarda pràcticament ja no hi plovia. Això sí, per la quantitat d'aigua que va baixar de les muntanyes costava distingir on acabava la zona inundada i on començava el mar.

En total, els equips de salvament han rescatat 230 persones amb helicòpters i llanxes de la Creu Roja, que ha establert un alberg provisional al Verger per atendre els veïns.


Mapa de les precipitacions recollides durant aquest episodi.


Imatge del satèl·lit MODIS, del 13 d'octubre, on es poden observar els sediments arrossegats pels diversos cursos fluvials, des del delta de l'Ebre fins al sud de la ciutat d'Alacant.

Fonts: NASA, Meteonix, Telenoticies.cat i elaboració pròpia.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP