El Mont-Blanc ha crescut 2,15 m. en 2 anys

17 d’octubre de 2007



El Mont-Blanc, el cim dels Alps, ha augmentat la seva altitud en 2,15 metres en els últims dos anys a causa d'un increment de les nevades en el cim, probablement per efecte del canvi climàtic, i arriba així a 4.810,9 metres d'altitud.


Segons els càlculs realitzats a mitjans de setembre per geòmetres del departament francès d'Alta Saboia, reunits dissabte a Chamonix, l'elevació del cim respecte a les mesures de 2005, coincideix amb un considerable augment del seu volum.

En concret, el volum del casquet de gel al Mont-Blanc, que al 2005 s'havia estimat en 14.000 metres cúbics, ha passat dos anys més tard a 24.000 metres cúbics.

Segons els meteoròlegs presents en l'assemblea d'experts que han participat en la investigació, aquest increment es deu als desajustaments climàtics.

La raó no és que hagin augmentat les precipitacions de forma general en els Alps, però sí la distribució, sobretot per una major presència de vents de l'oest.

I mentre les glaceres van fonent-se a baixa altitud, per sobre dels 4.000 metres, on qualsevol precipitació cau en forma de neu, l'augment d'aquestes a l'estiu incrementa la capa de gel.

A l'hivern la neu és molt freda, no s'enganxa i és arrossegada pel vent, però no obstant això, la de l'estiu s'adhereix molt més fàcilment a la glacera.

La primera campanya d'aquest tipus per a l'avaluació de l'altura del Mont-Blanc es va fer al 2001, i des de llavors els geòmetres han dut a terme tres més: en el 2003, 2005 i el mes passat.

Al maig de 2004, els científics del laboratori de Glaciología i Geofísica Mediambiental d'un laboratori del Centre Nacional d'Investigació Científica (CNRS) de *Grenoble i de l'Institut Tècnic Federal de Zuric havien calculat, amb instruments de radar, que el cim dels Alps tenia 4.792 metres d'altitud.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP