SCM als Estats Units (24-05-2007)

29 de maig del 2007

A la següent imatge, captada pel canal IR del satèl·lit americà GOES 12, podem apreciar l'estructura d'un sistema convectiu mesoescalar (SCM) creuant les planes centrals dels Estats Units, el passat 24 de maig.

Un SCM es podria definir com un conjunt de focus convectius individuals, que s'organitzen e interaccionen entre sí per a formar un únic sistema, molt més gran que una simple tempesta. Vist des del satèl·lit, en el canal IR (infrarroig), presenta l'aspecte d'una enorme estructura nuvolosa en forma de línia o circular molt brillant, i a través del canal visible (VIS), s'observen diversos cims (“overshootings”), ja en plena fase de maduresa. En el seu conjunt poseeix un cicle de vida (espai-temps) que va més enllà de vàries hores. Per tant, el terme s'adopta des de la perspectiva que ofereixen els satèl·lits meteorològics respecte aquestes estructures convectives.

En aquesta ocasió, diverses zones de l'estat de Kansas van rebre grans quantitats d'aigua, provocant importants inundacions. Molt a prop de la població de Hutchinson es van totalitzar precipitacions superiors a les 8 inches (més de 203 litres per metre quadrat), caiguts en molt poques hores.

Aquesta àmplia zona dels Estats Units es veu sovint afectada per fenòmens meteorològics severs, com ara tornados, tempestes o pedregades, que en poca estona de temps deixen un important rastre de destrucció sobre el terreny.



Fonts: NOAA / Cazatormentas

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP