Primavera plujosa

2 de maig del 2007

La primavera d'enguany està "tornant a ser com les d'abans". Mentre al nord d'Europa porten diverses setmanes gaudint d'un temps marcat pel sol i per unes temperatures superiors a les habituals per aquestes dates, a casa nostra seguim sota la influència de les pertorbacions, que no paren de circular per les nostres latituds.

Durant els últims anys hem anat patint diversos períodes de sequera, on les primaveres s'havien caracteritzat per unes pluges molt minses. Però des de principis del passat mes d'abril, les precipitacions estan sent generals i abundants. Això està comportant un canvi notable a tot el paisatge que ens envolta. L'agricultura i els boscos comencen a "respirar", ja que aquesta aigua ha estat com un "regal caigut del cel". Alguns cultius, com els cereals, o els arbres fruiters han aprofitat fins a l'última gota. La collita d'enguany es presenta amb millors perspectives que les anteriors. El risc d'incendis dels boscos ha baixat gràcies a les pluges i l'augment del grau d'humitat.

El nivell dels embassaments, que fa un mes i mig estava sota mínims, comença a recuperar-se. La reserva hídrica dels pantans que formen part de les conques internes de Catalunya encara és baixa, però l'ascens de les últimes setmanes ha estat considerable, i sense dubte, això és una molt bona notícia, per encarar l'època més seca i càlida del nostre clima amb unes certes garanties.

El mes de maig també ha començat de forma "primaveral". Els ruixats i les tempestes van descarregar a bona part del país durant la jornada d'ahir. Localment van ser d'una certa intensitat i es van acumular quantitats d'aigua destacables. Inclús es va poder observar la formació d'algunes mànegues davant la costa catalana. A més a més, la neu va caure de nou a pràcticament a tot el Pirineu. En alguns punts va quallar per sota dels 1000 metres, acumulant-se gruixos de fins a mig metre d'alçada. Les muntanyes i les valls pirinenques han tornat a quedar ben blanques. Tota aquesta neu, que durant aquest mes es fondrà, provocarà un augment del cabals dels rius i, posteriorment, elevarà el nivell d'aigua dels embassaments.

La situació d'inestabilitat es mantindrà uns quants dies més. Demà dijous, segons indiquen els models meteorològics, tindrem una nova tongada de precipitacions, que podran ser generals i localment abundants. En dies posteriors, persistirà el risc de més ruixats, que degut a la presència d'aire fred en alçada podrien anar acompanyats de calamarsa o pedra.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP