Tardor 2015

23 de setembre del 2015


Avui dimecres, a les 10:21 hora oficial peninsular, comença la tardor astronòmica a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 89 dies i 20 hores. El diumenge dia 25 d'octubre tindrà lloc el canvi d'hora. L'hivern arribarà el proper 22 de desembre.

L’inici de les estacions ve donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la tardor, es dóna el dia en que el centre del Sol, vist des de la Terra, creua l'equador celeste en el seu moviment aparent cap al sud. El dia en que això succeeix, la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. És l'anomenat equinocci de tardor.

El 28 de setembre hi haurà un eclipsi total de Lluna visible a Europa, Àfrica, l'oceà Atlàntic i Amèrica. Assolirà el seu màxim a les 4:48 hora oficial peninsular. D'altra banda, Mercuri serà ocultat pel Sol en la seva conjunció superior del dia 17 de novembre.

Respecte a les pluges de meteors, conegudes popularment com d'estels, tindrem l'oportunitat de veure'n tres durant aquesta propera estació. La primera important és la de les Dracònides, amb un màxim al voltant del 8 d'octubre. A continuació serà el torn de les Leònides, al voltant del 17 de novembre i que ocasionalment arriba a ser molt intensa. Finalment, la de les Gemínides, amb el seu màxim prop del 13 de desembre.

Les previsions estacionals elaborades per AEMET indiquen que durant aquesta tardor hi ha una major probabilitat de que la temperatura assoleixi valors superiors a la mitjana del període de referència 1981-2010 a la Península, Balears i Canàries. Respecte a la precipitació, és més probable que sigui superior a la mitjana a la Península (especialment a la meitat oriental) i Balears, mentre que a Canàries no s’aprecien diferències significatives respecte a la climatología (període de referència 1981-2010).

El canvi d'estació arriba coincidint amb un canvi de temps que ens durà una entrada de vents de component nord, un descens de les temperatures i alguns ruixats al vessant nord del Pirineu i a diverses comarques de Barcelona i Girona.

Font text: Elaboració pròpia, AEMET i dades astronòmiques procedents del Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Fomento).

Autor fotografia: Diego Lázaro
 

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP