Carrers de núvols al mar de Bering

30 de juliol de 2013


El 7 d’abril de 2013, el satèl·lit Terra de la NASA va capturar aquesta imatge on es poden apreciar núvols estenent-se en fileres paral·leles al llarg de centenars de quilòmetres sobre el mar de Bering.

Els carrers de núvols (o cloud streets) es formen quan bufa aire fred sobre aigües més càlides, mentre que una capa d’aire càlid o d’inversió tèrmica es recolça sobre la part superior d’ambdues. L’aigua relativament càlida de l’oceà dóna calor i humitat a la massa d’aire fred situada per sobre, formant-se columnes d’aire càlid (tèrmiques) que ascendeixen per l’atmosfera. A mesura que algunes d’elles aconsegueixen trencar la capa d’inversió tèrmica, l’aire passa cap amunt, com la circulació d’una cassola amb aigua bullint. L’aigua en l’aire càlid es refreda i acaba condensant-se, donant lloc als cúmuls, que s’alinien paral·lelament al vent.


Aquesta figura realitzada per Daniel Tyndall, del Department de Meteorologia de la Universitat de Utah, ens mostra de forma esquemàtica com aquests cilindres horitzontals convectius formen els carrers de núvols. 


Font imatges: NASA / Daniel Tyndall

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP