Tardor 2012

22 de setembre del 2012


Avui dissabte, a les 16:49 hora oficial peninsular, comença la tardor astronòmica a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 89 dies i 20 hores. El diumenge dia 28 d'octubre tindrà lloc el canvi d'hora. L'hivern arribarà el proper 21 de desembre.

L’inici de les estacions ve donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la tardor, es dóna el dia en que el centre del Sol, vist des de la Terra, creua l'equador celeste en el seu moviment aparent cap al sud. El dia en que això succeeix, la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. És l'anomenat equinocci de tardor.

Durant la tardor es produiran dos eclipsis. El dia 13 de novembre hi haurà un eclipsi total de Sol que serà visible a Austràlia, Nova Zelanda, Pacífic Sud, Antàrtida i sud de Sudamèrica. Dues setmanes més tard, el 28 de novembre, tindrà lloc un eclipsi prenombral de Lluna, que al territori peninsular veurem en les seves últimes fases.

Respecte a les pluges de meteors, conegudes popularment com d'estels, tindrem l'oportunitat de veure'n tres durant aquesta propera estació. La primera important és la de les Dracònides, amb un màxim al voltant del 8 d'octubre. A continuació serà el torn de les Leònides, al voltant del 17 de novembre i que ocasionalment arriba a ser molt intensa. Finalment, la de les Gemínides, amb el seu màxim prop del 13 de desembre.

Canviem d'estació després d'un estiu molt calorós i extremadament sec. Analitzant les dades de temperatura de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), aquest ha estat el quart trimestre (juny-juliol-agost) més càlid des de 1961, després dels corresponents als anys 2003, 2005 i 2009. Pel que fa a la precipitació mitjana, aquest estiu ha estat el segon més sec dels últims 60 anys, tan sols superat per l'estiu de 1994. L'absència de les estiuenques tempestes de mitja tarda al Pirineu està accentuant el descens de la reserva d'aigua dels embassaments de les conques internes catalanes. En aquests moments es troben al 49% de la seva capacitat màxima. I ara fa un any, al 81%. Realment la sequera comença a ser preocupant. Cal que plogui de forma general i abundant!

Segons l'AEMET, a partir de les prediccions d'alguns models estacionals, aquesta tardor tindrà unes precipitacions i temperatures normals al territori peninsular. Tan sols es preveu més calor a les illes Canàries. Sense poder agafar al peu de la lletra aquestes prediccions, iniciem ara l'època que sol ser més plujosa a bona part del litoral i prelitoral català. Són els mesos dels aiguats i dels temporals de mar, que de vegades originen fenòmens de temps sever. Poc a poc, la natura també mostrarà signes del canvi d'estació, tant a nivell vegetal com animal, ja que les diverses espècies s'aniran preparant de cara a l'hivern. Bona tardor!!!


Fonts: Observatorio Astronómico Nacional, AEMET, ACA, Google Images i elaboració pròpia.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP