Mar de núvols de La Palma

5 de desembre del 2011

Aquest estiu vaig realitzar un viatge a l’illa de La Palma, un oasi de riquesa natural i paisatgística de l’oceà Atlàntic. Escarpats plens de frondosa vegetació, costes de totes les tonalitats, boscos mil·lenaris, una flora única en el món, esplanades de materials volcànics de les més curioses formes…

L’illa es troba a la part nordoccidental de l’arxipèlag canari. També és coneguda com “la Isla Bonita” o “Isla Verde” pels seus exuberants boscos i extraordinàries belleses naturals. Al igual que la resta de les illes és d’origen volcànic però amb una significativa diferència: està marcada per la verdor de les seves muntanyes i l’abundància d’aigua.

A l’arxipèlag de les illes Canàries és habitual observar el fenomen natural del mar de núvols. Es tracta d’una acumulació horitzontal d’estratocúmuls a baixa altura (aproximadament entre els 500 i els 1500 metres d’altura), provocada pels alisis, vents marítims carregats d’humitat en el seu sector inferior. Per damunt, els vents en altura, més secs i càlids, impedeixen l’ascens dels núvols. Això explica també el fenomen de la inversió tèrmica, que dóna lloc a temperatures més altes per sobre del tram inferior cobert pel mar de núvols.

Moltes de les excursions que es poden realitzar per la meitat nord de l’illa de La Palma permeten observar aquest fenomen. Per exemple, des del Pico Bejenado (1.875 m) es pot veure el perfil de l’illa de Tenerife amb el cim del Teide (3.718 m), rodejada d’aquests estratocúmuls.


El Roque de los Muchachos és el punt més alt de l’illa de La Palma. Amb una altura de 2.426 m sobre el nivell del mar fan que aquesta sigui la segona illa més alta de l’arxipèlag. En aquest enclavament on hi ha una gran qualitat del cel, fruit de la baixa humitat relativa i absència de nuvolositat i contaminació lumínica, hi ha instal·lat l’Observatori Astrofísic de El Roque de los Muchachos, el més important de l’hemisferi nord i amb una de les bateries de telescopis més completes del món. Aquest observatori és ideal per a l’observació nocturna, per a la Física Solar i per a l’astrofísica d’Altes Energies.



En el següent vídeo, realitzat amb la tècnica timelapse, va ser enregistrat des de la Crestería, el camí que uneix els cims de El Roque de los Muchachos i el Pico de la Nieve (2.247 m). El més destacable d’aquest mar de núvols són les ones que es desplacen sobre la seva superfície, trencant posteriorment contra les parets que envolten la Caldera de Taburiente.



Autor fotografies: Diego Lázaro
Autor vídeo: Fernando Bullón

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP