L'estiu és ben viu!

16 d’agost de 2011

Una de les frases més escoltades pel carrer durant les últimes hores ha estat "L'estiu ja ha arribat!". El mes de juliol i els inicis de l'agost van estar marcats per la inestabilitat i unes temperatures no gaire elevades. I justament ara, un cop finalitzada oficialment la canícula, és quan el domini del sol i la calor són notícia a casa nostra.

L'anticicló de les Açores i una altra àrea d'altes pressions situades al centre del continent europeu estabilitzen el temps, bloquejant el pas de pertorbacions atlàntiques. Aquesta configuració sinòptica permet l'arribada d'una massa d'aire més càlida procedent del nord d'Àfrica, provocant un notable ascens de les temperatures. La calor serà molt intensa durant les properes jornades, amb moltes màximes entre els 35 i 40 graus al centre i sud peninsular.

A Catalunya, el mercuri dels termòmetres es mantindrà ben amunt fins el proper diumenge, moment a partir del qual la calor afluixarà i no serà tan intensa. Mentrestant, a les àrees tradicionalment més càlides del país, com ara el Pla de Lleida o les Terres de l'Ebre, moltes temperatures màximes podran arribar fins als 37 - 38ºC. A la resta del país, temperatures per sobre els 30 graus, inclús a la mateixa costa, on la calor anirà acompanyada d'una marcada sensació de xafogor. En general farà sol, amb algunes nuvolades de tarda a la serralada pirinenca.

Avui, al barri de Sants de Barcelona s'ha registrat una temperatura màxima de 31,3ºC, la més alta del que portem d'any. És molt possible que aquest valor quedi superat per alguna de les temperatures màximes que tindrem d'aquí a que finalitzi la setmana.

Mapa previst de temperatures a 850 hPa (21-08-2011). Una gran bombolla càlida afectaria a la Península Ibèrica, amb valors superiors als 25ºC a uns 1.500 metres d'alçada


Meteograma previst per a la ciutat de Barcelona. S'observa l'ascens de la temperatura a 850 hPa fins el cap de setmana. Abans i després, la temperatura serà superior a la mitjana dels últims 30 anys per aquestes dates.


Font imatges: Wetterzentrale

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP