Cent cinquanta anys pronosticant el temps

8 d’agost del 2011

El dia 1 d’agost de 2011 es van complir 150 anys de la primera predicció del temps, que va ser publicada pel diari The Times i realitzada per l’Almirall Robert FitzRoy. Conegut com a capità del vaixell Beagle, en el qual va fer la volta al món Charles Darwin, va ser també un pioner de la meteorologia, elaborant-ne els primers pronòstics.


Robert FitzRoy

L’any 1851 va ser elegit membre de la Royal Society i l’any 1854 va ser escollit, per recomanació del president Francis Beaufort (l’escala de la força del vent porta actualment el seu cognom), cap d’un nou departament de meteorologia (Meteorological Statist to the Board of Trade), un precedent del Servei Meteorològic (Met Office). Una de les seves funcions era donar informació als capitans dels vaixells, especialment sobre tempestes. Això va ser possible gràcies a la creació d'una xarxa de 15 estacions meteorològiques dotades de baròmetres i que transmetien les dades a través del telègraf.

L’any 1859, una gran tempesta va provocar molts danys a Anglaterra. Això va inspirar FitzRoy a fer prediccions, que ell va anomenar per primera vegada “forecasting the weather” (predicció del temps).

La cadena britànica de televisió BBC va emetre ahir un petit reportatge sobre aquesta efemèride, tot recordant la figura de FitzRoy i l’evolució de les prediccions del temps al llarg de les últimes dècades.

Font imatge: Wikipedia

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP