Previsió estacional Estiu 2011

8 de juny de 2011

Les previsions meteorològiques estacionals són una eina resultant del càlcul dels models meteorològics realitzats per potents ordinadors, però encara són poc fiables i sensibles a les nostres latituds, ja que es basen en models a nivell planetari que traslladen anomalies a la franja tropical. No obstant, ens donen indicis de com podria ser el temps dels propers mesos.

La NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) acaba de publicar la previsió d’anomalies, tèrmiques i pluviomètriques, del continent europeu per al període comprès entre els mesos de juny i novembre. Si analitzem ambdues variables, mes a mes, podem fer-nos una idea aproximada de l'estiu que tindrem a casa nostra:

Juny: Segons els models meteorològics, el juny serà bastant primaveral, amb precipitacions superiors a la mitjana a gran part del nord i nordest peninsular. En canvi, les temperatures seran inferiors, entre 1 i 2 graus centígrads, a les habituals per aquestes dates. Si tenim en compte el temps dels últims dies i el previst per a aquesta setmana, la previsió, de moment, està sent prou acurada.

Juliol: Es mantindrà l’anomalia pluviomètrica positiva a bona part de la península Ibèrica. Respecte a Catalunya, aquest superàvit de precipitacions quedaria restringit a les comarques de la meitat nord, segurament per efecte de les tempestes de mitja tarda que durant l’època estival acostumen a sorgir en àrees de muntanya. Per aquest motiu, les temperatures serien més baixes en aquesta mateixa zona. La resta del país tindria unes precipitacions i temperatures al voltant de la mitjana.

Agost: Habitualment, durant la segona quinzena d’agost el temps comença a inestabilizar-se, amb una major activitat tempestuosa durant les tardes. Enguany sembla que es mantindria aquesta tendència, no només al nord de Catalunya sinó que també a les comarques de ponent i de les Terres de l’Ebre, on arribarien les tempestes procedents del Sistema Ibèric. Les temperatures serien les habituals d’un mes d’agost, és a dir, que faria calor i xafogor a la costa.

Setembre: L’estiu es podria acomiadar amb un temps similar al previst per a l'agost: amb les temperatures pròpies per a l’època de l’any i amb força precipitacions, possiblement de caràcter convectiu, a les comarques del nord, de ponent i del sud.

Així doncs, sembla que l’inici de l’estiu serà fresc però, a mesura que avanci, les temperatures es normalitzaran. També caldrà tenir el paraigües a prop durant les primeres setmanes. Després, atents a les tempestes, sobretot a les àrees on habitualment hi descarreguen durant aquests mesos de l’any.


Font imatges: NOAA

4 comentarios:

Anònim ha dit...

De veritat que m'acabeu d'entristir aquest dia tan lleig anunciant-me tanta pluja.. amb les ganes que tenia jo d'un bon estiu!
Es pot subornar algú aquí?
Gràcies ;)

Diego Lázaro ha dit...

Hola!
Demà tindrem el darrer canvi de temps, amb nous ruixats i tempestes. La segona quinzena de juny sembla que serà més càlida i seca. En definitiva, molt més estiuenca que la primera.
Respecte a la resta de l'estiu, doncs ja veurem que acaba succeïnt. Són previsions estacionals i cal afagar-les "amb pinces".
Salutacions,
Diego

Numina ha dit...

estaria bé, ara que ja acabem l'estiu, de veure com s'ha anat ajustant o no la previsió al que realment ha passat.

Diego Lázaro ha dit...

Hola!

Gràcies per la recomanació. És un dels articles que tinc pendents de publicar durant els propers dies. Veurem realment com s'ha comportat aquest "atípic" estiu.

Salutacions!

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP