Comença la tardor 2010

23 de setembre del 2010



Avui dijous, a les 5:09 hora oficial peninsular, comença la tardor astronòmica a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 89 dies i 20 hores. El diumenge dia 31 d'octubre tindrà lloc el canvi d'hora. L'hivern arribarà el proper 22 de desembre.

L’inici de les estacions ve donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la tardor, es dóna el dia en que el centre del Sol, vist des de la Terra, creua l'equador celeste en el seu moviment aparent cap al sud. El dia en que això succeeix, la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. És l'anomenat equinocci de tardor.

Durant la tardor es produirà un eclipsi total de Lluna el 21 de desembre. Serà visible com a penumbral a tota Espanya, i com a total a la meitat occidental de la Península i a les Illes Canàries. Per altra banda, el 27 de novembre, l'asteroide Iris quedarà ocult per la Lluna poc després de la mitjanit.

La tardor comença després d'un estiu bastant variat. El mes de juny va ser de normal a fred a bona part de Catalunya i plujós o molt plujós a la meitat occidental del territori. Juliol va ser càlid i sec o molt sec a bona part del país, a excepció del Pirineu i Prepirineu central i occidental, i les àrees afectades per les tempestes dels dies 22, 29 i 30 de juliol. Respecte a l'agost, aquest mes va ser termomètricament normal a gran part de Catalunya, i sec o molt sec al quadrant nord-occidental.

Segons les prediccions de l'Agencia Estatal de Meteorología (AEMET), la tardor d'enguany a la Península estarà caracteritzada per menys precipitacions del que és habitual i menys fred a la meitat sud. Iniciem ara
l'època que sol ser més plujosa a bona part del litoral i prelitoral català. Són els mesos dels aiguats i del temporals de mar, que de vegades originen fenòmens de temps sever. Poc a poc, la natura també mostrarà signes del canvi d'estació, tant a nivell vegetal com animal, ja que les diverses espècies s'aniran preparant de cara a l'hivern. Un any més, encetem aquesta estació amb una bona reserva d'aigua als embassaments catalans. Bona tardor!!!


Fonts: Observatorio Astronómico Nacional, AEMET, METEOCAT i elaboració pròpia.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP